Ν. Αμπατιέλος, Γραμματέας της ΚΝΕ: “Και τα καλυμμένα στόματα βγάζουν φωνή … Τη δυναμώνουμε”

Nikos_Ampatielos_KKE_KNE
Πηγή: Eurokinissi

Το Alt.gr δημοσιεύει άρθρο του Νίκου Αμπατιέλου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αυτές τις δύσκολες στιγμές, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ αντιμετωπίζουμε με αίσθημα ευθύνης τους σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, τα προβλήματα που δημιουργούνται ειδικά για τους εργαζόμενους.

Ως νέοι και νέες παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας των συνανθρώπων μας, ειδικά των μεγαλύτερων, αλλά όχι μόνο. Από τις αρχές Μάρτη, πριν τα κυβερνητικά μέτρα, έχουμε αναβάλλει όλες τις εκδηλώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, επιδιώκοντας να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός πολλών ατόμων μαζί.

Ταυτόχρονα, όμως, οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ είναι εδώ, ετοιμοπόλεμες, μάχιμες, με πρωτοπόρα παρέμβαση και δράση για την προώθηση αιτημάτων, την προστασία της ζωής, των ίδιων των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Τη μάσκα τη φοράμε για να προστατεύσουμε και να προστατευτούμε. Όχι για να φιμωθούμε. Τώρα είναι που κανένας δεν πρέπει να μείνει μόνος του! Αντίθετα, όλοι οι νέοι εργαζόμενοι πρέπει να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία τους.

Τώρα είναι που οι αξίες και οι αρχές της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας, της ευθύνης, το σύνθημα “ένας για όλους και όλοι για έναν” αποκτούν μεγαλύτερη σημασία. Στην ΚΝΕ είναι συστατικό στοιχείο της δράσης μας αυτές οι αξίες, γιατί είναι συνυφασμένες με τους στόχους μας. Εμπνεόμαστε καθημερινά από το σπουδαιότερο σκοπό, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και των δεινών που αυτή επιφέρει, από την Ιστορία του Κόμματός μας, που πρωταγωνίστησε σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Παλεύουμε για “να θριαμβεύσει η ζωή”!

Τώρα είναι που πρέπει αυτή η συνείδηση χιλιάδων μελών της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα να αναπτυχθεί σαν αντίσωμα στο μυαλό ακόμη περισσότερων νέων με τους οποίους διατηρούμε πολιτικούς δεσμούς, ώστε να αποκρούσουμε όλοι μαζί εκτός από τον ιό COVID-19, και τον ιό της υποταγής, του ατομικού δρόμου, του σκοταδισμού, που καλλιεργείται από διάφορα συστημικά κανάλια.

Δε μένουμε σιωπηλοί στα μεγάλα κενά, στις μεγάλες τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν στην Υγεία. Δυναμώνουμε τη φωνή μας για μέτρα προστασίας της υγείας όλων μας και πιο συγκεκριμένα για:

  • Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αλλά και για να μπορεί να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας.
  • Επίταξη υποδομών υγείας στον ιδιωτικό τομέα.
  • Έκτακτα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού.
  • Μέτρα προστασίας των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.
  • Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών.

Θα δώσουμε και αυτή τη μάχη, η οποία έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ωστόσο κρίσιμο είναι να μη φεύγει από το στόχαστρό μας ο πραγματικός αντίπαλος, των εργαζομένων και της νεολαίας, μαθητών, φοιτητών, στρατευμένων.

Γιατί σωστή είναι η επισήμανση από τους επιστήμονες της ατομικής ευθύνης ή της συλλογικής ευθύνης, όπως επέδειξε και επιδεικνύει το ΚΚΕ, η ΚΝΕ και λαϊκοί-μαζικοί φορείς, σε αντίθεση με την εκκλησία, ΑΛΛΆ δεν είναι μόνο αυτό…

Υπάρχει η κρατική – κυβερνητική ευθύνη του ΧΤΕΣ, του ΣΗΜΕΡΑ και του ΑΥΡΙΟ!

Γιατί υπάρχει μία συγκεκριμένη πολιτική που εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις και έχει οδηγήσει σε τραγικές ελλείψεις του συστήματος υγείας. 30 χιλιάδες είναι τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία, 40-50% των οργανικών θέσεων είναι κενές, 25% των κρεβατιών ΜΕΘ είναι κλειστά, λειτουργούν 550 ΜΕΘ, ενώ θα έπρεπε να λειτουργούν 3500. Με λίγα λόγια, η καραντίνα στο δικαίωμα της υγείας για όλο το λαό κρατάει χρόνια. Η ΝΔ έκλεισε νοσοκομεία που ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση ποτέ δεν ξανάνοιξε. Ο δημόσιος τομέας Υγείας όλο και περισσότερο την τελευταία δεκαετία λειτουργούσε ως «πασαδόρος» στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Οι προϋπολογισμοί για την Υγεία από το 2010 έως σήμερα συρρικνώνονταν διαρκώς. Πώς είναι δυνατόν να μιλάνε μέρα-νύχτα στους στρατιώτες για «ατομική υγιεινή με προσωπική τους ευθύνη» (αντισηπτικά , γάντια κ.ά) τη στιγμή που ο μισθός τους, 8.62€ το μήνα, δε φτάνει ούτε για το πλύσιμο των ρούχων τους για ένα μήνα, αφού πολλές είναι οι μονάδες που δεν διαθέτουν πλυντήρια!

Πώς γίνεται να υπερισχύσει η «ατομική υγιεινή» της υγιεινής και της καθαριότητας, της απολύμανσης στους κοινόχρηστους χώρους που πρέπει να γίνει σε όλες τις μονάδες με ευθύνη της κυβέρνησης;

Γιατί είναι πανδημία, αλλά κάποιοι το βλέπουν ως «ευκαιρία»… Ανασφάλεια για το μισθό, παντελής έλλειψη μέτρων προστασίας, δυνατότητα τροποποίησης του ωραρίου εργαζομένων χωρίς δήλωση, στέρηση της κανονικής άδειας μαζί με την άδεια «ειδικού σκοπού».

Και αυτά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν είναι μόνο ανεπαρκή για τους εργαζόμενους, μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους αλλά η αναγκαία κρατική παρέμβαση προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για το τώρα και για την “επόμενη μέρα”. “Δεν κάνουμε γαργάρα” την σημερινή κατάσταση στην υγεία λοιπόν, ούτε ξεχνάμε ποιος την οδήγησε σε τραγικές ελλείψεις.

Προειδοποιούμε όσους θεωρούν ότι τώρα είναι ευκαιρία να βάλουν σε καραντίνα τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, «τώρα που βρήκανε παπά και θέλουν να θάψουν καμιά δεκαριά», ότι ο λαός μας, όπως και άλλοι λαοί, έχουν αποδείξει πολλές φορές ότι οι λαϊκές δυνάμεις είναι ανεξάντλητες και ανυπέρβλητες. Θα τους γυρίσει μπούμερανγκ… Μην ανοίγει η όρεξη ορισμένων ότι θα ξεμπερδέψουν με τη συλλογική – αγωνιστική διεκδίκηση, ότι θα φιμώσουν τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων για μέτρα ουσιαστικής στήριξης στο όνομα της εξάπλωσης του ιού και όταν τέτοιες “συναθροίσεις” άνω των 10 ατόμων συμβαίνουν πρακτικά στην καθημερινή ζωή και μετά τα ειδικά μέτρα. Μην διανοηθούν καν, να πειράξουν το δώρο του Πάσχα των εργαζομένων.

Είναι πραγματική “ευκαιρία” να σκεφτεί κάθε νέος και νέα μέσα στον καθημερινό αγώνα για  ζωή με δικαιώματα, τα σημερινά αδιέξοδα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και οργάνωσης της κοινωνίας και τις προϋποθέσεις για την ανατροπή του. Αν κάτι αποκαλύπτεται είναι ότι η πρόταση του ΚΚΕ για την Υγεία, συμφέρει τους υγειονομικούς και το λαό.

Θα ξεκινούσαμε από διαφορετική θέση, από πραγματική “θέση μάχης”, αν είχαν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα -που προτείνει του ΚΚΕ- στο σύστημα υγείας το προηγούμενο διάστημα. Ακόμη και αυτά που διεκδικούσαν μαθητές, φοιτητές σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς για κρατική χρηματοδότηση, ώστε να γίνουν όλες οι αναγκαίες απολυμάνσεις των σχολείων, των πανεπιστημιακών χώρων και των φοιτητικών εστιών σε αρκετούς από τους οποίους δεν εφαρμόζονται ακόμη ούτε τα στοιχειώδη μέτρα. Είναι τελείως διαφορετική η κατάσταση με το φάρμακο ή ακόμη και τα τεστ για τον ιό να μην είναι εμπόρευμα. Θα ήταν διαφορετικά εάν δεν είχαμε ένα σύστημα που “έχει θεό του” το κέρδος και οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους είναι μια απλή στατιστική.

Σήμερα φαίνεται ακόμα πιο καθαρά ότι μονόδρομος για τη σωτηρία του λαού είναι ο αγώνας για ποιοτική, υψηλού επιπέδου αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, για ριζικές ανατροπές στην οικονομία και την κοινωνία, για το σοσιαλισμό.

Και επειδή η μάχη είναι τόσο καθημερινή, κυριολεκτικά επιβίωσης, είναι όμως και μάχη προοπτικής, να σκεφτεί ο καθένας και η καθεμιά και να δράσει αναλόγως…

Δείτε ακόμα...