Ν. Δένδιας: Δυτικοβαλκανική …τουρνέ με στόχο την ενσωμάτωση σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σε τηλεδιάσκεψη του ΝΑΤΟ
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σε τηλεδιάσκεψη του ΝΑΤΟ / Πηγή: Eurokinissi

Συνεχίζει τη δυτικοβαλκανική …τουρνέ του ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, επισκεπτόμενος σήμερα τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του αμερικανοΝΑΤΟικού καταμερισμού και της αναβάθμισης της θέσης της εγχώριας άρχουσας τάξης, έχει αναλάβει την πιο αποφασιστική προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή, με βασικό στόχο την ενσωμάτωσή της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ πριν επιστρέψει από τις ΗΠΑ, επισκέφτηκε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, ενώ η περιοδεία του στα Βαλκάνια συζητήθηκε και στη χτεσινή συνομιλία του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν.

Σήμερα συναντάται με υψηλόβαθμους παράγοντες στο Σαράγεβο, με τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη να θεωρείται λίγο πολύ το επόμενο «θερμό» μέτωπο της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσία, με την ατζέντα να περιλαμβάνει επισήμως «θέματα ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας», την «ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», τη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης («South-East European Cooperation Process» – SEECP, στις 10/6 στη Θεσσαλονίκη), την «ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής», καθώς και τις «ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ουκρανία μετά από τη ρωσική εισβολή».

Ο υπουργός στις 2/6 θα μεταβεί στο Βελιγράδι, με τη Σερβία να έχει μπει στα «κακά στενά» των Ευρωατλαντικών για τις σχέσεις της με τη Ρωσία και την Κίνα, όπως και τη στάση της στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ στις 7/6 θα βρεθεί στην Ποντγκόριτσα, με το Μαυροβούνιο να θεωρείται επίσης ένας από τους «αδύναμους κρίκους» της περιοχής, ευάλωτους στη ρωσική επιρροή.

Δείτε ακόμα...