Ν. Δένδιας: «Η Ελλάδα έχει αυξανόμενο και ενεργό ενδιαφέρον για την Αφρική»

Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με την ομόλογο του απ' τη Νότια Αφρική, Ναλέντι Πάντορ

«Η Ελλάδα έχει αυξανόμενο και ενεργό ενδιαφέρον για την Αφρική», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του κατά την έναρξη της συνάντησής του με την ομόλογό του από τη Νότια Αφρική Ναλέντι Πάντορ (Naledi Pandor) στην Πρετόρια, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «η Αφρική είναι ένας από τους έξι πυλώνες της εξωτερικής μας πολιτικής και θα θέλαμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τη Νότια Αφρική, μια από τις σημαντικότερες χώρες της ηπείρου».

«Είναι, για εμάς, προφανές ότι διαδραματίζετε πολύ σημαντικό ρόλο ως μέλος της Κοινότητας για την Ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής (SADC), της Νοτιοαφρικανικής Αναπτυξιακής Κοινότητας και της Αφρικανικής Ένωσης και θα έχετε επίσης την προεδρία των BRICS» (του διεθνούς πολιτικού οργανισμού των κορυφαίων αναδυόμενων αγορών), ανέφερε.

«Θα ήθελα επίσης δημόσια να σας ευχαριστήσω και να εκφράσω την εκτίμησή μου για την υποστήριξή σας στην προσπάθειά μας να εκλεγούμε ως μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το 2025-26», επεσήμανε, ενώ τόνισε την εξαιρετική συνεργασία στους διεθνείς οργανισμούς, αρχής γενομένης από τα Ηνωμένα Έθνη. «Και, φυσικά, είμαι πολύ χαρούμενος που υποστηρίξαμε την υποψηφιότητα της Νότιας Αφρικής στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το 2023-25».

Η Ελλάδα υποστηρίζει, επίσης, την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της Νότιας Αφρικής και της ΕΕ, τόνισε και ανέφερε πως είναι χαρούμενος που ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ έρχεται στην Πρετόρια μαζί με τρεις επιτρόπους. «Είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στην Αφρική. Και ήμουν πολύ χαρούμενος που άκουσα τον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα, πώς θα μπορούσαν να προχωρήσουν τα πράγματα», τόνισε.

Κάλεσε ακόμη τη Νότια Αφρική να συμμετάσχει στη «Διάσκεψη για τον Ωκεανό μας» το 2024, την οποία η Ελλάδα θα διοργανώσει μαζί με τις ΗΠΑ.

Δείτε ακόμα...