Ν. Δένδιας: Μνημόνιο με τα μέλη του Αραβικού Συνδέσμου για τους επιχειρηματικούς ομίλους και την ευρωατλαντική διείσδυση στην περιοχή

Από την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των μελών του Αραβικού Συνδέσμουστο Κάϊρο/ Πηγή: Twitter

Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας το οποίο προβλέπει τη θεσμοθέτηση πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς και μεταξύ της Ελλάδας και των μελών του Αραβικού Συνδέσμου, προχώρησαν χτες στο Κάϊρο, ο ΥΠΕΞ Ελλάδας Ν. Δένδιας με τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboul Gheit.

Σύμφωνα με ανάρτησή του, ο Ελληνας ΥΠΕΞ δήλωσε ότι στη συνάντηση βρέθηκαν στο επίκεντρο «οι στενοί δεσμοί Ελλάδας και αραβικού κόσμου και η οικοδόμηση στενότερων δεσμών συνεργασίας, με στόχο την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και την προώθηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου». Μια ‘συνεννόηση’ στη βάση των συμφερόντων των δυο αστικών τάξεων στην περιοχή και ενταγμένων στους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, υπό την ομπρέλα των οποίων προχωρά τώρα και η σύσφιξη των σχέσεων. Γι΄αυτό είναι και χαρακτηριστική η δήλωση του Ν. Δένδια μετά την συνάντηση, ότι η υπογραφή του μνημονίου, πέρα από την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, «ανοίγει επίσης πόρτες για άλλα διεθνή πλαίσια».

«Η Ελλάδα θα προσπαθήσει να ενισχύσει τον διάλογο μεταξύ της ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας για τον ρόλο «γέφυρας» που διατίθεται να παίξει η ελληνική αστική τάξη ώστε να αναβαθμίσει τα συμφέροντά της στην περιοχή, στο πλαίσιο και της επέκτασης των ευρωατλαντικών σχεδιασμών «προς Ανατολάς» και για την ανάσχεση της επιρροής Κίνας και Ρωσίας. Ενώ, δείχνοντας την επιτάχυνση της εμπλοκής, σημείωσε πως η κυβέρνηση συνάπτει με αραβικά κράτη σημαντικές συμφωνίες, «που ακόμα και πριν από λίγα χρόνια θα φαίνονταν πέρα από τις δυνατότητες της κοινής μας φαντασίας. Χτίζοντας πολυμερείς πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην προσέγγιση των χωρών της περιοχής. Και με την ενίσχυση της συνεργασίας σε βασικούς τομείς, όπως η Ενέργεια, η Υγεία, ο Τουρισμός και οι Μεταφορές».

Ενώ τόνισε ότι «θα αυξήσουμε επίσης τις διαβουλεύσεις και τον συντονισμό μας στα όργανα του ΟΗΕ. Και ελπίζουμε ότι τα αραβικά κράτη θα μας βοηθήσουν επίσης, την Ελλάδα, να αντιμετωπίσουμε τις ευαισθησίες μας στο πλαίσιο άλλων περιφερειακών φορέων, όπως ο Οργανισμός Ισλαμικών Κρατών», ενώ «φωτογραφίζοντας» (και) την Τουρκία, αλλά και τις παρεμβάσεις άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, συμπλήρωσε ότι «χώρες στην περιοχή μας, κράτη που δεν ανήκουν στον Αραβικό Σύνδεσμο, μέσω των δράσεών τους αποτελούν πολύ σοβαρή απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα. Παρεμβαίνουν στρατιωτικά, είτε άμεσα είτε μέσω αντιπροσώπων. Επιδιώκουν να δημιουργήσουν σφαίρες επιρροής, προσπαθώντας να αναζωογονήσουν θρησκευτικές αυτοκρατορίες θαμμένες στην άμμο των περασμένων αιώνων και να υπονομεύσουν την τάξη που έχει καθιερωθεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...