Ν. Δένδιας: Σε Γκάνα και Γκαμπόν σήμερα και αύριο

Χάρτης της Δυτικής Αφρικής - Περιλαμβάνει την περιοχή Σαχέλ
Χάρτης της Δυτικής Αφρικής – Περιλαμβάνει την περιοχή Σαχέλ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, επισκέπτεται την Γκάνα και Γκαμπόν σήμερα και αύριο. Αρμόδιες διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η επίσκεψη γίνεται στο πλαίσιο της «πολιτικής της διεύρυνσης και ενδυνάμωσης των σχέσεων της Ελλάδας με χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής». Αποτυπώνεται η απόφαση της Κυβέρνησης να υπερασπίσει τα συμφέροντα ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων στην επίμαχη περιοχή έναντι άλλων κέντρων. Μια κίνηση, μέρος του παζλ των σχεδίων της αστικής τάξης για γεωστρατηγική αναβάθμιση.

Εκπροσωπώντας κατασκευαστικές και εφοπλιστές

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επίσκεψη συνδυάζεται με το γεγονός ότι οι δυο αυτές χώρες θα αναλάβουν από 1ης Γενάρη 2022 και για διάστημα δύο ετών θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επίσης παραπέμπουν και στις επιχειρηματικές συμφωνίες που θα εξεταστούν καθώς και το «ενδεχόμενο και άλλων επενδύσεων». Άλλωστε ήδη «μεγάλη ελληνική εταιρεία δραστηριοποιείται στον ενεργειακό τομέα στην Γκάνα». Πρόκειται για τη ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου που έχει αναλάβει την κατασκευή σταθμού παραγωγής Ενέργειας 250 Mwh. Ενώ και για τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου σημειώνουν πως οι δύο χώρες, δεδομένης της γεωγραφικής τους θέσης (στον Κόλπο της Γουινέας), «διαδραματίζουν επίσης ρόλο στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την καταπολέμηση της πειρατείας, η οποία αποτελεί σημαντική πρόκληση στην περιοχή και βεβαίως προτεραιότητα για την Ελλάδα».

Επίσης, δεν περνά απαρατήρητη η σημείωση των ίδιων πηγών, ότι στη συνάντηση που είχε ο Δένδιας με τον ομόλογό του της Γκαμπόν στη Σύνοδο του ΟΗΕ τον Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη, «ο τελευταίος σχολίασε ότι οι αφρικανικές χώρες είναι ανοιχτές στη συνεργασία με όσες χώρες δείχνουν σχετικό ενδιαφέρον. Το σχόλιο αυτό αφορά από τη μία πλευρά τόσο τη σχέση των ευρωπαϊκών κρατών με την Αφρική σε αντιδιαστολή με την Κίνα, αλλά μπορεί να ερμηνευθεί και σε σχέση με την προσπάθεια της Τουρκίας να διεισδύσει στην Υποσαχάρια Αφρική».

«Κούρσα» ανταγωνισμού με την αστική τάξη της Τουρκίας

Στην κόντρα με τους επιχειρηματικούς ομίλους της γείτονα για τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας στην ευρύτερη περιοχή, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «η Τουρκία έχει κατά την τελευταία δεκαετία αυξήσει σημαντικά την παρουσία της, αρχής γενομένης από την ίδρυση πρεσβευτικών αρχών, οι οποίες από 11 στο σύνολο της Αφρικής έχουν περάσει, σε λιγότερο από δύο δεκαετίες, σε 43». «Κούρσα» που προσπαθεί η ελληνική αστική τάξη να καλύψει.

Με πληροφορίες από ΥΠΕΞ

Δείτε ακόμα...