Ν. Καραθανασόπουλος: Να σταματήσει η ομηρία των εργολαβικών εργαζομένων της ΕΒΟ Αιγίου

ΕΒΟ - Ελληνικά αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)
Πηγή: Eurokinissi

Να διασφαλιστεί η εργασία των 36 συμβασιούχων που εργάζονται στο κρατικό εργοστάσιο όπλων του Αιγίου (ΕΒΟ) απαίτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος έχει καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε χθες στη Βουλή.

Στη σχετική ερώτηση του ο βουλευτής σημείωνε ότι οι 36 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην ΕΒΟ Αιγίου, μαζί με τους 91 μόνιμους εργαζόμενους καλύπτουν πάγιες ανάγκες της λειτουργίας και της παραγωγικής δραστηριότητας του εργοστασίου. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, που είναι εργολαβικοί της εταιρείας ΟΝΕΧ, βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία και, μάλιστα, πριν την τυπική λύση των συμβάσεών τους και ενώ η Διοίκηση των ΕΑΣ έχει ανακοινώσει αναμενόμενες παραγγελίες ύψους 772 εκατ. ευρώ. Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας, ως εποπτεύοντα, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να μην υπάρξει καμία απόλυση εργαζομένου στην ΕΒΟ;
  • Να μετατραπούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων σε μόνιμες και σταθερές.

Πρόσφατα, η διοίκηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων ανακοίνωσε ότι θα απολυθούν πριν από την τυπική λύση των συμβάσεών τους, που προβλέπεται για το τέλος του χρόνου. Τελικά, το ΔΣ των ΕΑΣ έδωσε μια παράταση μερικών εβδομάδων στους συμβασιούχους.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι πρέπει να μετατραπούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων σε μόνιμες και σταθερές, για να σταματήσουν να είναι σε ομηρία. Πρόσθεσε δε πως η κίνηση αυτή μπορεί να υποκρύπτει σχεδιασμό για την ιδιωτικοποίηση του εργοστασίου.

Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απάντησε πως υπάρχει σχεδιασμός να αναλάβει η εταιρεία εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ για τα ζητήματα του προσωπικού παρέπεμψε στο ΔΣ των ΕΑΣ και στο υπουργείο Οικονομικών που είναι ο μέτοχος. Σε κάθε περίπτωση, απέρριψε το ενδεχόμενο της μονιμοποίησης των συμβασιούχων, επικαλούμενος τη συνταγματική απαγόρευση.

Δείτε ακόμα...