Με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και την κατοχή στην Κύπρο, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μιλώντας στην ΕΡΤ1, ανέδειξε τον επικίνδυνο ρόλο που παίζουν διαχρονικά οι δυνάμεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-Μεγάλης Βρετανίας στο Κυπριακό.
Σημείωσε, πιο συγκεκριμένα, ότι όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησαν «να νομιμοποιήσουν de facto» τη διχοτόμηση της Κύπρου, πρώτα με το σχέδιο Ανάν και τώρα, με τη λογική των δύο κρατών που, επίσης, είναι στην ίδια κατεύθυνση και στο πλαίσιο των ανταγωνισμών ανάμεσα στον ευρωατλαντικό ιμπεριαλιστικό πόλο και στον ρωσικό. Υπενθύμισε, ακόμα, ότι το ΚΚΕ ήταν το μόνο Κόμμα που καταδίκασε το σχέδιο Ανάν, στηρίζοντας το «όχι» του κυπριακού λαού και πρόσθεσε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα στηρίζει τη λύση για ένα ενιαίο κυπριακό κράτος, ανεξάρτητο, «χωρίς συνιστώσες-κοινότητες για να μπορεί να υπάρχει ελεύθερη μετακίνηση στο νησί» και να αποτρέπεται ο εθνικισμός και η γκετοποίηση και για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το νησί.
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην ακρίβεια και δη στην ενεργειακή, τόνισε ότι «ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός οδηγεί σε ολιγοπώλια και καρτέλ» και πως η ακρίβεια είναι γέννημα-θρέμμα του συστήματος, εξηγώντας στη συνέχεια όλα όσα συμβάλλουν σε αυτήν, όπως το κυνήγι του κέρδους, οι μισθοί με σκοπό να είναι ανταγωνιστικός ο εργαζόμενος και οι φόροι στις τιμές.
Τέλος, υπογράμμισε πως στον 21ο αιώνα δεν είναι δυνατόν ο λαός να ζει σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας και ταυτόχρονα να υπάρχουν όλες αυτές οι πηγές ενέργειας, ενώ πρόσθεσε πως τα όποια επιδόματα και ημίμετρα δεν αλλάζουν την ουσία, όταν έχει διαμορφωθεί ένας μηχανισμός που παράγει πολύ ακριβό ρεύμα και την ίδια στιγμή δημιουργεί τεράστια κερδοφορία. «Πρέπει να συγκρουστούμε με αυτές τις αιτίες και τις λογικές», ανέφερε χαρακτηριστικά.