Ν. Καραθανασόπουλος: Τα στόματα των εργαζομένων δεν θα κλείσουν!

Το alt.gr αναδημοσιεύει το άρθρο του Νίκου Καραθανασόπουλου, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, στην Εφημερίδα Εποχή, με τίτλο «Τα στόματα των εργαζομένων δεν θα κλείσουν!».

Ολόκληρο το άρθρο:

Τα στόματα των εργαζομένων δεν θα κλείσουν!

Και για τον πλέον δύσπιστο είναι φανερό πια ότι η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες για την διαχείριση της πανδημίας, για το ανοχύρωτο δημόσιο σύστημα υγείας, τις ελλείψεις προσωπικού, την άρνησή της να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ, στους χώρους εκπαίδευσης. Αυτή η εγκληματική πολιτική διαχείρισης της πανδημίας επιβάλλεται με την ένταση του αυταρχισμού. Με την κλιμάκωση της αστυνομικής βίας η κυβέρνηση επιδιώκει τόσο να αντιμετωπίσει τις υπαρκτές, δίκαιες λαϊκές αντιδράσεις, όσο και να εμπεδώσει ένα κλίμα ενοχοποίησης του λαού για την εξάπλωση της πανδημίας. Επιστρατεύουν ακόμα και τον χαφιεδισμό.

Παρ’ όλα αυτά, την Τρίτη, στη Νέα Σμύρνη, έγινε μία μεγαλειώδης διαδήλωση συνδικάτων, μαζικών φορέων, κατοίκων της περιοχής που “τσαλάκωσαν” τον φόβο, τη “συνήθεια” με την αστυνομική βία. Αυτή η κινητοποίηση δεν μπορεί να αμαυρωθεί από τα γνωστά σκηνικά που έστησε η κυβέρνηση μαζί με διάφορα ύποπτα στοιχεία. Ο αποτρόπαιος τραυματισμός του αστυνομικού ούτε αθωώνει, ούτε δικαιολογεί την αστυνομοκρατία και την καταστολή (πριν και μετά την διαδήλωση), πράγμα που επεδίωξε να κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός με το διάγγελμά του.

Δεν έχουμε να κάνουμε απλά με μία εμμονή της ΝΔ. Μία τέτοια προσέγγιση είναι βολική για την κυβέρνηση, ώστε να μετατρέψει το σοβαρό ζήτημα του περιορισμού των λαϊκών ελευθεριών σε μία ακόμα δικομματική κόντρα στη Βουλή. Μέσα σε ένα χρόνο, σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, οι λαοί βλέπουν με τα μάτια τους να καταρρέουν μαζεμένοι μία σειρά, διαχρονικοί μύθοι. Μόνο που τώρα γκρεμίζονται παίρνοντας μαζί τους τις ζωές δεκάδων χιλιάδων. Φανερώνεται όλο και σε περισσότερους το αποκρουστικό πρόσωπο της δικτατορίας του κεφαλαίου. Και αυτό γίνεται και στις χώρες με νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις και στις χώρες με σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις. Το κοινό που συνδέει Μητσοτάκη, Μακρόν, Σάντσεθ είναι η προσήλωση στην στρατηγική της ΕΕ, στην υπεράσπιση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος της υγείας, του εισοδήματος, των δικαιωμάτων του λαού.

Δεν είναι τυχαίο πως το νομοθετικό οπλοστάσιο που αντιμετωπίζει τον “εχθρό-λαό” (τρομονόμοι, κινητοποιήσεις που χαρακτηρίζονται ιδιώνυμα αδικήματα λαϊκές διαμαρτυρίες, περιορισμός απεργιακού δικαιώματος) κάθε χρόνο όλο και αναβαθμίζεται ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην κυβέρνηση. Προφανώς και η ΝΔ ως γνήσιος εκφραστής του “νόμου και της τάξης” τώρα αναβαθμίζει αυτό το οπλοστάσιο.

Απέναντι στην επίδειξη κυβερνητικής πυγμής και αλαζονείας απάντηση μπορούν να δώσουν μόνο η οργάνωση, η διεκδίκηση, η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη, η μαζική δράση. Κάτω από τις μάσκες υπάρχει φωνή, υπάρχουν αιτήματα για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού, υπάρχει η καταδίκη της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής. Το ΚΚΕ, εδώ και ένα χρόνο, παλεύει έτσι ώστε απέναντι στον αυταρχισμό να εκφραστεί μια οργανωμένη-λαϊκή “απειθαρχία”. Το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει, γιατί στο δρόμο τελικά θα κριθεί η αναμέτρηση με αυτή την πολιτική και εκεί θα μετρηθεί και η κάθε πολιτική δύναμη.

Νίκος Καραθανασόπουλος
Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος
& μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...