Ν. Παναγιωτόπουλος: «Δεν είναι η καλύτερη εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ»!

EUROKINISSI

Τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη για να διασφαλιστεί η «συνοχή» της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και την αγκίστρωση της Τουρκίας στο δυτικό στρατόπεδο. Αυτό επιβεβαίωσε ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, όπου συζητήθηκαν δυο συμφωνίες για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο υπό ίδρυση «Κέντρο Αριστείας Ναυτικής Ασφάλειας» του ΝΑΤΟ που θα έχει έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε απαραίτητη τη συμμετοχή της χώρας σε κάθε ΝΑΤΟική δομή, ισχυριζόμενος ότι «καλό είναι η Ελλάδα να κινητοποιείται και να αναβαθμίζει τη συμμετοχή της σε όλα τα δρώμενα». Όσο για την «ασφάλεια», τη «σταθερότητα» και την «διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων» από αυτήν την «αναβάθμιση» που επικαλούνται όλα τα κόμματα του ευρωατλαντισμού, ο υπουργός Άμυνας ήταν αποκαλυπτικός: «Δεν είναι η καλύτερη εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, γιατί οι σύμμαχοι θέλουν να εξασφαλίσουν ότι αυτή θα παραμείνει προσδεδεμένη στο άρμα του ΝΑΤΟ», είπε. «Βεβαίως εμείς θα αιτιολογούμε πάντα τις ενστάσεις μας και θα ζητάμε να μεταβάλει η Τουρκία τη συμπεριφορά της», πρόσθεσε,  αλλά «υπάρχει και η γενικότερη εικόνα», στην προκειμένη περίπτωση η ΝΑΤΟική συνοχή…

Αυτά, την ίδια ώρα που η Διοίκηση του ΝΑΤΟ στη Νάπολη της Ιταλίας (NATO JFC Naples) σε ανάρτησή της χαιρέτιζε τη γείτονα ως «μία σύμμαχο που συνεισφέρει στην προστασία του συμμαχικού εναέριου χώρου» -κατά το «ΝΑΤΟϊκό έδαφος» που όλο και πιο συχνά τελευταία επιστρατεύει ως έννοια η κυβέρνηση-, κι ενώ κλείνουμε σχεδόν μία βδομάδα υπερπτήσεων από πλευράς των τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, καθώς και σήμερα η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε τέτοιες προκλητικές ενέργειες πάνω από νησιά όπως οι Οινούσσες, η Παναγιά, το Φαρμακονήσι, οι Λειψοί και οι Αρκοί.

Ο υπουργός Άμυνας έσπευδε να διαψεύσει ότι η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να στείλει επιπλέον στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία από ό,τι έχει ήδη στείλει (επιθετικά τυφέκια, αντιαρματικά κ.α.), μετακινώντας τον μάλιστα από τα νησιά. Σημειωτέον, υπήρχαν μια σειρά πληροφορίες ότι ασκήθηκαν πιέσεις από τις ΗΠΑ, όπως και ότι υπήρξε σχετικό αίτημα από πλευράς του Ουκρανού πρέσβη, συγκεκριμένα για την μετακίνηση στην Ουκρανία των ρωσικής προέλευσης αντιαεροπορικών συστημάτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

«Ο,τι στείλαμε από αμυντικό υλικό στην Ουκρανία, προήλθε από τα αποθέματά μας», είπε στη Βουλή, ο Παναγιωτόπουλος, ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχει θέμα αποστολής και νέου υλικού, αν και η εμπλοκή στα ΝΑΤΟϊκά σχέδια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και έχει και άλλες πτυχές, πολύ πιο επικίνδυνες μάλιστα.

Χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση ετοιμάζει την αποστολή μάχιμου τμήματος Ενόπλων Δυνάμεων στη Βουλγαρία, σε υπό διαμόρφωση ΝΑΤΟικό «σχηματισμό μάχης» που αποφάσισε πρόσφατα η λυκοσυμμαχία. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη μετακίνηση ενός Τμήματος Αντιαρματικών, που θα αποτελείται από μία διμοιρία με τέσσερα στοιχεία (όπλα πάνω σε ερπυστριοφόρα) συν ένα στοιχείο Τεχνικής Υποστήριξης.

Επίσης, μονάδες του Στόλου έχουν διατεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας στην επιχείρηση θαλάσσιας ασφάλειας του ΝΑΤΟ «Sea Guardian», υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας (Allied Maritime Command – MARCOM) με σκοπό τη «διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου», όπως αναφέρεται αρμοδίως, με ανοικτό το ενδεχόμενο ελληνικά πολεμικά πλοία να εκτελέσουν νηοψίες σε «ύποπτα πλοία» σε Αιγαίο και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο – «ύποπτα» για υποστήριξη των ρωσικών μονάδων που επιχειρούν στον άξονα από Συρία έως Βόρεια Αφρική.

Δείτε ακόμα...