Ν. Παναγιωτόπουλος: Η Τουρκία αποτελεί έναν αποσταθεροποιητικό παράγοντα για τη συνοχή του ΝΑΤΟ

Ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος
Φώτο Αρχείου / Ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος / Πηγή: Eurokinissi

Αναφερόμενος Ν. Παναγιωτόπουλος στα Ελληνοτουρκικά έδωσε τη ΝΑΤΟική βάση διευθετήσεων όπου εντάσσουν το θέμα. Σημείωσε ότι «το ΝΑΤΟ, ως Στρατιωτική Συμμαχία, είναι ένας οργανισμός που δεν θα ήθελε να βλέπει εντάσεις στο εσωτερικό του, δηλαδή μεταξύ συμμάχων». Πρόσθεσε ότι «όπου στέκομαι κι όπου βρίσκομαι σε επίπεδο ΝΑΤΟ» (τονίζω πως) «η συμπεριφορά της Τουρκίας αυτή την εποχή αποτελεί έναν αποσταθεροποιητικό παράγοντα όχι μόνο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για την εσωτερική συνοχή του ΝΑΤΟ. Επομένως, κάτι πρέπει να γίνει γι’ αυτό».

Συγκεκριμένα, το Σάββατο, ο υπουργός Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, μετέχοντας στο «Φόρουμ των Δελφών», έδωσε το πλαίσιο αυτής της ευρωατλαντικής στοίχισης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση επέλεξε «πολλαπλές και πολυδιάστατες προσεγγίσεις με εταίρους και συμμάχους στην περιοχή, χώρες που μοιράζονται με μας τις ίδιες ανησυχίες και τις ίδιες απόψεις για τα ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο». Παρέπεμψε στα τριμερή σχήματα Κύπρος – Ισραήλ – Ελλάδα και Κύπρος – Αίγυπτος – Ελλάδα, στο τετραμερές Κύπρος – Ελλάδα – Γαλλία – Ιταλία αλλά και σε διμερείς σχέσεις με αραβικές χώρες λ.χ. Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία. Ξεχώρισε επίσης τις σχέσεις με Γαλλία και Ιταλία.

Παρέπεμψε στον «μηχανισμό αποκλιμάκωσης» που στήθηκε στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με «πρωτοβουλία» του γγ του, Γενς Στόλτενμπεργκ. Όπως είπε, «έχει να κάνει κυρίως με την ύπαρξη μιας γραμμής 24ωρης βάσης επικοινωνίας μεταξύ των επιχειρησιακών Αρχηγείων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών». «Θα δούμε πώς θα δουλέψει στην πράξη», πρόσθεσε, όπως και ότι υπάρχουν «όρια σε αυτόν τον μηχανισμό. Το όριο είναι απλά ότι πρόκειται για ένα κανάλι επικοινωνίας μεταξύ στρατιωτικών στελεχών των δύο χωρών και εντέλει το σύνολο των διαφορών δεν μπορεί παρά να επιληφθεί στο πολιτικο-διπλωματικό πεδίο, διότι οι διαφορές αυτές ανάγονται σε αυτό το πεδίο». Σε κάθε περίπτωση, χαιρέτισε την ύπαρξη αυτού του μηχανισμού «για να προληφθούν ακόμα περισσότερες εντάσεις που εντέλει υπονομεύουν την εσωτερική συνοχή της Συμμαχίας», όπως ξαναείπε.

Στα τέλη Μάη ο επόμενος γύρος ΜΟΕ

Ταυτόχρονα γνωστοποίησε ότι ο επόμενος γύρος Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ως «κανάλι διαλόγου μεταξύ στοιχείων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, δηλαδή σε στρατιωτικό επίπεδο», θα γίνει πιθανότατα στα τέλη Μάη. Όπως είπε, «περιλαμβάνουν μέτρα χαμηλής έντασης, αλλά ενδεχομένως κάποιας σοβαρής προστιθέμενης αξίας στην εμπέδωση του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών». Αυτό που δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα αφορά στο αν θα υπάρξει εκ του σύνεγγυς επαφή των δύο αντιπροσωπειών ή αν θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη λόγω των προβλημάτων με την Covid-19 στην Τουρκία, η οποία θα κληθεί να φιλοξενήσει τον επόμενο γύρο διεξαγωγής των ΜΟΕ.

Σημειωτέον, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, είπε χτες σχετικά ότι η ελληνική κυβέρνηση «είναι πρόθυμη να συζητήσει», για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, «και είναι και στο χέρι της Τουρκίας το πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον προχωρήσουν το επόμενο στάδιο θα ήταν μία διαπραγμάτευση. Και αν αυτή δεν ευοδωθεί, η προσφυγή στη Χάγη, βάσει συνυποσχετικού», πρόσθεσε.

Δείτε ακόμα...