Ν. Παπαναστάσης: Γενναία η στάση των στρατευμένων που καταγγέλλουν τις δολοφονικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ

Νίκος Παπαναστάσης, Συνταγματάρχης (ΕΔ) ε.α - Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ

Την τιμωρία που επιβλήθηκε σε στρατιώτη καταδρομέα που υπηρετεί στη Ρόδο, επειδή καταδίκασε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της χώρας καταγγέλλει με δήλωσή του ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α., βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

Ταυτόχρονα, χαιρετίζει τη «γενναία, αξιοπρεπή και πατριωτική στάση των στρατευμένων νέων, που αρνούνται να αποδεχθούν τη συμμετοχή τους στις δολοφονικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ».

Αναλυτικά στη δήλωσή του αναφέρει:

«Η πλειοψηφία του λαού μας ήδη αντιδρά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την εμπλοκή της χώρας σ’ αυτόν και τις συνέπειές του, συνειδητοποιώντας και αναδεικνύοντας τον εγκληματικό ρόλο του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ.

Αυτή ακριβώς η λαϊκή αντίδραση, στον πόλεμο και τις αιτίες που τον γεννούν, απεικονίζεται και στη στάση της στρατευμένης νεολαίας μας, εκφραζόμενη με πληθώρα επιστολών στρατιωτών.

Η γενναία, αξιοπρεπής και πατριωτική στάση των στρατευμένων νέων, που αρνούνται να αποδεχθούν τη συμμετοχή τους στις δολοφονικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, προκαλεί αναστάτωση στα κυβερνητικά επιτελεία – και όχι μόνο.

Κραυγαλέο παράδειγμα της κυβερνητικής πρόθεσης εκφοβισμού και φίμωσης των στρατευμένων αποτελούν οι αιτιολογίες των ποινών φυλάκισης, που επέβαλε με κυβερνητική εντολή η διοίκηση του 6ου Ειδικού Τάγματος Εθνοφυλακής στη Ρόδο σε εκεί στρατευμένο. Επικαλούνται δήθεν κατοχή κινητού τηλεφώνου απ’ τον στρατιώτη, τη στιγμή που στα στρατόπεδα μόνο οι πέτρες δεν διαθέτουν κινητό, επικαλούνται τη χρήση, απ’ τον ίδιο στρατιώτη, του ονόματος της Μονάδας, αλλά και τη στρατιωτική του ιδιότητα, τη στιγμή που πέρα απ’ το ότι το internet είναι γεμάτο μ’ αυτά τα στοιχεία, ήδη έχουν κατατεθεί ακόμη και κοινοβουλευτικές ερωτήσεις από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, με χρήση των στοιχείων “6ο ΕΤΕΘ” και “Καταδρομείς”. Τιμωρείται, τέλος, επειδή εξέφρασε τις φιλειρηνικές απόψεις του ενάντια στον πόλεμο, την εμπλοκή της χώρας σε αυτόν.

Είναι πλέον ξεκάθαρο. Η κυβέρνηση φοβάται ότι η περήφανη στάση του στρατιώτη θα βρει μιμητές, ιδίως στην περίπτωση ενεργότερης στρατιωτικής συμμετοχής της χώρας στον συγκεκριμένο πόλεμο, αλλά και σε γενικότερες πολεμικές μελλοντικές εμπλοκές.

Με λίγα λόγια, η άρχουσα τάξη της χώρας φοβάται το ενδεχόμενο ότι ο λαός και η στρατευμένη νεολαία θα αντισταθούν στη χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων για τις κάθε είδους βρώμικες επιχειρήσεις αυτής και των ξένων συμμάχων της.

Αυτόν τον φόβο εκφράζει η αστική επιχειρηματολογία ότι οι στρατιωτικοί πρέπει να εκτελούν άκριτα όλες ανεξαίρετα τις διαταγές των ανωτέρων τους, της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και της κυβέρνησης, διότι διαφορετικά, ο στρατός θα οδηγηθεί σε “διάλυση”.

Για να τεκμηριώσουν αυτή τη θέση τους, επικαλούνται τον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα (ΣΠΚ). Κρύβουν περίτεχνα ότι αυτό το ζήτημα είναι κατεξοχήν πολιτικό και όχι νομικό. Προκύπτει όμως ένα ερώτημα. Σε τι είδους στρατό αναφέρονται και ποια είναι η αποστολή που έχει;

Η άρχουσα τάξη με τις κυβερνήσεις της και οι ΝΑΤΟικοί σύμμαχοί της έχουν ανάγκη από έναν άβουλο στρατό στα χέρια τους. Να τον ενσωματώνουν εύκολα στις πολυεθνικές ΝΑΤΟικές στρατιωτικές δυνάμεις, να τον χρησιμοποιούν σε επιθετικές ενέργειες ενάντια σε γειτονικούς λαούς, αλλά και να τον στρέφουν εναντίον του ίδιου του ελληνικού λαού όταν τα συμφέροντά τους απειληθούν, κάτι που επανειλημμένα έχουν πράξει στο παρελθόν.

Οι Έλληνες στρατευμένοι έχουν όχι μόνο δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εμπλοκή της χώρας μας σε πολεμικές επιχειρήσεις άσχετες με την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Είναι δικαίωμα, αλλά και υποχρέωσή τους να διεκδικούν κατά τη διάρκεια της θητείας τους τη διατήρηση όλων των πολιτικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους».

Δείτε ακόμα...