Ν. Παπαναστάσης: Η Αστυνομία να ασχολείται με το έγκλημα όχι με την καταστολή του λαϊκού κινήματος

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας, διατάξεις για το Ταμείο Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας», μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του ΚΚΕ. 

Για το σωφρονιστικό σύστημα ο Ν. Παπαναστάσης επισήμανε ότι είναι αυταρχική και αναποτελεσματική η κυβερνητική αντίληψη αντιμετώπισης του σωφρονιστικού συστήματος. Δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν τις εγκληματικές συμπεριφορές, ούτε παίρνει μέτρα επανένταξης και σωφρονισμού, γι’ αυτό και η κυβέρνηση υπάγει το σωφρονιστικό σύστημα σε κατασταλτικές υπηρεσίες.

Για το Ταμείο Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας κατήγγειλε πως η αντιασφαλιστική πολιτική όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα επέφερε καίριο πλήγμα στα αποθεματικά του με αποτέλεσμα οι συντάξεις να έχουν μετατραπεί σε φιλοδωρήματα.

Για την ανωτατοποίηση της Σχολής Αστυφυλάκων, που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, κατήγγειλε ότι το πρόβλημα της εκπαίδευσής τους είναι ο προσανατολισμός που δεν είναι άλλος από το δόγμα «νόμος και τάξη», ο αυταρχισμός και η καταστολή του λαϊκού κινήματος.

Δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά οι εργαζόμενοι, οι νεολαίοι, οι μετανάστες και η βία που ασκείται σε βάρος τους, επισήμανε χαρακτηριστικά ο Ν. Παπαναστάσης, φέρνοντας ως παράδειγμα το όργιο καταστολής που εκδηλώθηκε σε βάρος των συμβολικών εκδηλώσεων για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Επισήμανε πάντως πως υπάρχουν και αισιόδοξα μηνύματα με αφορμή περιπτώσεις αστυνομικών που αμφισβήτησαν και καταδίκασαν την καταστολή σε βάρος των μεταναστών, αλλά και των κατοίκων στα νησιά, όταν η κυβέρνηση έστελνε ΜΑΤ και αστυνομικούς να χτυπήσουν τους χιλιάδες ξεριζωμένους. 

Καταλήγοντας, υπογράμμισε πως θέση του ΚΚΕ είναι ότι «η Αστυνομία πρέπει να ασχολείται με την αντιμετώπιση του εγκλήματος και όχι με την καταστολή του λαού και απηύθυνε κάλεσμα προς τους αστυνομικούς να οργανώσουν τη δική τους αντίσταση και τα δίκαια αιτήματά τους μέσα από τις συνδικαλιστικές ενώσεις, να συμπορευτούν με τον λαό, να εναντιωθούν σε κάθε προσπάθεια καταστολής και συκοφάντησής τους. Ποτέ, και τώρα και στο μέλλον δεν πρέπει οι αστυνομικοί να στραφούν ενάντια στον λαό», κατέληξε ο Ν. Παπαναστάσης. 

Δείτε ακόμα...