Ν. Παπαναστάσης: Το νομοσχέδιο αναβάθμισης της αστυνομικής εκπαίδευσης έχει στόχο την ανταπόκρισή της στις νέες μεθόδους καταστολής

«Στόχος της νέας ρύθμισης είναι η ανταπόκριση της αστυνομικής εκπαίδευσης στις νέες μεθόδους καταστολής», τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Παπαναστάσης, στην τοποθέτησή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με τίτλο «Αναβάθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης, αναμόρφωση του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες ρυθμίσεις».

Όπως είπε, οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι σκοπός του νομοσχεδίου είναι η αναβάθμιση της εκπαίδευσης του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας και η βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται προς τον πολίτη στοχεύουν να παραπλανήσουν τον λαό και για τον πραγματικό ρόλο που ανατίθεται στην Αστυνομία, αλλά και για τις κυβερνητικές προθέσεις, σχετικά με τις προβλέψεις.

Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας, απογείωσε την καταστολή, καθώς δεν υπήρξε αγώνας εργατών, αγροτών, μαθητών, φοιτητών, γιατρών, νοσοκομειακών που να μη βρέθηκε απέναντί τους.

Ο Ν. Παπαναστάσης σημείωσε ότι στις σελίδες του κειμένου κυριαρχούν οι απαιτήσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ΝΑΤΟ και ΕΕ για την «ασφάλεια» οι οποίες αναφέρουν ότι «η εσωτερική ασφάλεια σε αρκετές περιπτώσεις δεν μπορεί να διαχωριστεί από την εξωτερική, με ό,τι συνεπάγεται αυτό», φωτογραφίζοντας τον «εσωτερικό εχθρό», δηλαδή το λαϊκό κίνημα.

«Εσείς, αυτό θα το διδάξετε στις αστυνομικές ακαδημίες. Όπως θα διδάξετε τα στελέχη της Αστυνομίας ότι αποφοιτώντας από τις σχολές τους, θα δράσουν σε εποχές “αύξησης των κοινωνικών εντάσεων” κατά τη “Λευκή Βίβλο”», ανέφερε. Παράλληλα ανέδειξε και την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ως κυβέρνηση διατήρησε και εξέλιξε το αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο που τροφοδοτεί την αστυνομική βία και καταστολή. 

Αναφερόμενος στις πραγματικές στοχεύσεις του νομοσχεδίου, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι είναι η ανταπόκριση της αστυνομικής εκπαίδευσης στις νέες μεθόδους καταστολής. Μιας καταστολής που είναι δεμένη άρρηκτα με τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και τη στρατηγική της ΕΕ στο πλαίσιο του «ενιαίου χώρου ασφάλειας».

Πρόσθεσε πως το νομοσχέδιο «συνδέεται και με τη καθιέρωση, από την ΕΕ, ενιαίων προτύπων στην αστυνομική οργάνωση, εκπαίδευση, λειτουργία και δράση. Επίσης το σχέδιο νόμου ομογενοποιεί στον χώρο της αστυνομικής εκπαίδευσης όλα τα αποσπασματικά μέτρα που είχαν ληφθεί μέχρι σήμερα (συνεργασία με κατασταλτικούς μηχανισμούς της ΕΕ, όπως η Cepol, Europol, Frontex, με ιδιωτικά κολέγια και Πανεπιστήμια-επιχειρήσεις)».

Αντίθετα, για σημαντικά ζητήματα που αφορούν τους εκπαιδευόμενους σπουδαστές δεν υπάρχουν απευθείας προβλέψεις, με χαρακτηριστικό πως το μόνο σχετικό ζήτημα που ρυθμίζει ο νόμος είναι το «πάσο» για τη μετακίνηση με τις συγκοινωνίες, ενώ η ρύθμιση όλων των ζητημάτων που τους αφορούν παραπέμπεται με εξουσιοδοτικό διάταγμα στον εσωτερικό κανονισμό.

Επίσης, στο νομοσχέδιο δεν θίγεται το ζήτημα της αστυνομικής εκπαίδευσης που αφορά τις χιλιάδες ειδικών φρουρών και συνοριοφυλάκων. Η κυβέρνηση κρατά ανοιχτή την «πίσω πόρτα», για προσλήψεις χωρίς καμιά αστυνομική εκπαίδευση. Μέσα από τα λεγόμενα σχολεία της Σχολής Μετεκπαίδευσης, που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, διατηρεί την ευχέρεια να «κόψει και να ράψει» τα ζητήματα αυτά, με βάση τους εκάστοτε κατασταλτικούς σχεδιασμούς.

Καταλήγοντας, ο Ν. Παπαναστάσης τόνισε ότι «θέση του ΚΚΕ είναι ότι η καταστολή είναι μέρος της πολιτικής των κυβερνήσεων που υπηρετούν την αστική τάξη, Αυτή την κατεύθυνση δεν την αναιρεί καμιά αναβάθμιση, είτε εκπαιδευτική είτε οργανωτική των σχολών της Αστυνομίας.

Στοχεύει μαζί με τις πολιτικές ενσωμάτωσης και τις ασκούμενες αντιλαϊκές πολιτικές στη διατήρηση της κυριαρχίας της στις εξελισσόμενες συνθήκες του 21ου αιώνα, που θα είναι ο αιώνας της νίκης των λαών απέναντι στο σημερινό βάρβαρο σύστημα του καπιταλισμού».

Δείτε ακόμα...