«Η σύσταση της δικαστικής αστυνομίας, όπως εισάγεται με το συζητούμενο νομοσχέδιο, δεν εξυπηρετεί ουσιαστικά την ανάγκη για επιτάχυνση και βελτίωση της λειτουργίας και απονομής της Δικαιοσύνης σε όφελος των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων, αντίθετα θα δημιουργήσει νέους κινδύνους για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους και για τον λόγο αυτό το καταψηφίζουμε».
Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, μιλώντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ξεκινώντας την ομιλία της αναφέρθηκε στις μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, σημειώνοντας πως με τον πλέον τραγικό τρόπο, αναδεικνύεται η παντελής έλλειψη της πρόληψης, λέξη διαχρονικά άγνωστη για όλες τις κυβερνήσεις, όπως και οι τραγικές ελλείψεις σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό.
Τόνισε ότι όλες οι κυβερνήσεις, διαχρονικά, δείχνουν μεγαλύτερη σπουδή να ενισχύσουν και να εκσυγχρονίσουν την κατασταλτική λειτουργία και τους αντίστοιχους μηχανισμούς του αστικού κράτους, σε αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες των εργαζόμενων και του λαού, για τις οποίες συνειδητά αδιαφορούν.
Αναφορικά με τη δικαστική αστυνομία τόνισε ότι είναι μια από τις πολλές ρυθμίσεις που έρχονται στο όνομα της πολύπαθης «επιτάχυνσης της δικαιοσύνης», παρότι στην αιτιολογική έκθεση με προκλητικό τρόπο αναφέρεται ότι τα προβλήματα στα δικαστήρια δεν μπορούν να επιλυθούν από τους υπηρετούντες σε αυτά υπαλλήλους, εξαιτίας του ότι υπάρχουν κενά.
Στην ουσία, η κυβέρνηση επικαλείται τα υπαρκτά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η δική της πολιτική, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, για να δικαιολογήσει την ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας, ενώ αυτό που θα έπρεπε να έχετε ήδη κάνει είναι η πρόσληψη ικανού αριθμού δικαστικών υπαλλήλων.
Υπογράμμισε ότι στόχος της ίδρυσης του θεσμού αυτού είναι «η πιο αποτελεσματική λειτουργία και απονομή της Δικαιοσύνης, όχι όμως για τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, για τους οποίους η Δικαιοσύνη γίνεται συνεχώς, με αλλεπάλληλες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα, όλο και πιο εχθρική και απρόσιτη, όπως με το νέο Κώδικα Δικαστηρίων, που ψηφίστηκε πρόσφατα. Αλλά για την επιβολή της αντιλαϊκής νομοθεσίας σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων και των διαφόρων μεγαλοσχημόνων, την ποινικοποίηση των εργατικών και λαϊκών αγώνων».
Έτσι μέσα από τη σύσταση του νέου αυτού σώματος είναι δυνατόν συνεχώς να επεκτείνεται η πιο σφιχτή σύμπλεξη των λειτουργιών της εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας για τη θωράκιση του αστικού κράτους.
Όσον αφορά την τροπολογία η οποία προβλέπει τον ορισμό εκπροσώπου Τύπου των δικαστηρίων και εισαγγελιών της χώρας, σημείωσε ότι εντάσσεται στη λογική των δικαστηρίων, τα οποία λειτουργούν με όρους «κόστους – οφέλους» και με managers, σαν να πρόκειται για επιχειρήσεις, όπως αποτυπώθηκε και στον Κώδικα Δικαστηρίων και για αυτόν τον λόγο το ΚΚΕ την καταψηφίζει.