Ν/Σ για την Πολιτική Προστασία – Γ. Δελής: Υποστελέχωση δομών, ατομική ευθύνη και ανύπαρκτη πρόληψη

«Η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση της πολιτικής προστασίας, θέλει να θεσμοθετήσει και να παγιώσει την υποστελέχωση των δομών πολιτικής προστασίας, να εντείνει την καταστολή του κράτους απέναντι στον λαό και να εμπεδώσει τη λογική της ατομικής ευθύνης και της μετάθεσης των ευθυνών στον ίδιο τον λαό για ζητήματα που αποτελούν αντικειμενικά ευθύνη του κράτους».

Αυτό επισήμανε ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στο νομοσχέδιο του υπ. Κλιματικής Κρίσης για την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας, το οποίο τροποποιεί τον δικό της προηγούμενο νόμο 4662 του 2022, λόγω των μεγάλων καταστροφών που μεσολάβησαν από πλημμύρες και πυρκαγιές.

«Στις στάχτες της Δαδιάς, της Εύβοιας, της Ρόδου και της Πάρνηθας αλλά και στις λάσπες της Θεσσαλίας, κάηκε και πνίγηκε το πολυδιαφημισμένο σας μοντέλο για την πολιτική προστασία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Δελής, αναφέροντας ότι οι πυρκαγιές το καλοκαίρι και οι πλημμύρες στη Θεσσαλία έκαναν ολοφάνερη την αποτυχία της υφιστάμενης πολιτικής προστασίας αλλά και της επικίνδυνης αντίληψης της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων περί κόστους – οφέλους στα αναγκαία έργα πρόληψης.

Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο προσανατολίζεται στην καταστολή και στη διαχείριση της καταστροφής και όχι στην πρόληψη γιατί την τελευταία την αντιμετωπίζει ως κόστος, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ. Σημείωσε ότι η άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη και η εμπορευματοποίηση δασών, γης και νερού πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες φυσικών καταστροφών με τραγικές συνέπειες για τον λαό και το περιβάλλον.

Σημείωσε την ανάγκη της πρόληψης, η οποία σημαίνει κάλυψη των τραγικών ελλείψεων που υπάρχουν στις αρμόδιες υπηρεσίες με έμψυχο προσωπικό, σημαίνει ακόμη να διεξάγονται ασκήσεις ετοιμότητας του πληθυσμού, μέτρο που αναφέρεται στο νομοσχέδιο με δυνητικούς όρους και όχι υποχρεωτικά. 

Συμπλήρωσε ότι με το νομοσχέδιο γιγαντώνεται ο μηχανισμός των επιτροπών και οργάνων με την κυβέρνηση να επιχειρεί τον πιο ασφυκτικό τους έλεγχο, ενισχύεται η διάχυση των ευθυνών, ώστε να αποφεύγεται τελικά το πολιτικό κόστος.

Επίσης, υπογράμμισε ότι οι τελευταίοι νόμοι για την πολιτική προστασία έχουν ένα επιπλέον αντιδραστικό περιεχόμενο, την εντάσσουν, με πρόσχημα τις φυσικές, αλλά και «κάθε είδους ανθρωπογενείς καταστροφές» στην κατασταλτική λειτουργία του αστικού κράτους και τον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ. Άλλωστε, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «οι κοινωνικές ή και οικονομικές διαταραχές είναι ζητήματα πολιτικής προστασίας». Με απλά λόγια, συνέχισε, «μια απεργία ή ένα μπλόκο σε έναν δρόμο, μια λαϊκή κινητοποίηση θα είναι μια ανθρωπογενής καταστροφή και με το σημερινό σχέδιο νόμου θα μπορείτε να θέσετε σε λειτουργία διάφορα σχέδια έκτακτης ανάγκης. Αυτά λέει ο αρχικός νόμος που με το σημερινό νομοσχέδιο τα διατηρείτε και τα ενισχύετε για να μπορείτε έτσι κάθε κατάσταση που εγκυμονεί κίνδυνο να την ονομάζετε “έκτακτη” και στη συνέχεια να προχωράτε σε περιορισμό κυκλοφορίας, απαγόρευση ταξιδιών, επίταξη μέσων, περιουσίας και προσώπων κ.ά.».

Καταλήγοντας ο Γ. Δελής ζήτησε την απόσυρση του άρθρου που αφορά την απαράδεκτη και αντιεπιστημονική μεταφορά του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο υπ. Κλιματικής Κρίσης. Όπως εξήγησε, με τη μεταφορά του ιδρύματος, συρρικνώνεται και τελικά χειραγωγείται το επιστημονικό του έργο. Είναι απροκάλυπτη η απόπειρα της κυβέρνησης να επιβάλει μια σιωπή νεκροταφείου, για να μην υπάρχει πολιτικό κόστος από την πολιτική της στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.

Δείτε ακόμα...