Ν. Σουδάν: Με λιμό απειλούνται 8 εκατ. άνθρωποι

Σχεδόν οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι στο Νότιο Σουδάν, δηλαδή τα δύο τρίτα του πληθυσμού, απειλούνται από τη διατροφική ανασφάλεια και τον λιμό, προειδοποίησε ο ΟΗΕ σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

«Η πείνα και ο υποσιτισμός αυξάνονται σε περιοχές του Νότιου Σουδάν που πλήττονται από τις πλημμύρες, την ξηρασία και τις συγκρούσεις και κάποιες κοινότητες κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν λιμό, αν δεν συνεχιστεί η ανθρωπιστική βοήθεια και αν δεν επιβληθούν μέτρα προσαρμογής στις κλιματικές συνθήκες», επεσήμανε η έκθεση.

Η κοινή έκθεση της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), της Unicef και του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) αναφέρει ότι το ποσοστό των ανθρώπων που είναι αντιμέτωποι με υψηλά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας και υποσιτισμό «δεν ήταν ποτέ ξανά τόσο υψηλό», ξεπερνώντας αυτό που είχε καταγραφεί στη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου, τα έτη 2013 και 2016.

Σύμφωνα με την έκθεση, εκτιμάται ότι 7,76 εκατ. άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια την περίοδο μεταξύ του Απριλίου και του Ιουλίου του 2023, ενώ 1,4 εκατ. παιδιά θα υποφέρουν από υποσιτισμό.

Η έκθεση αποδίδει την κατάσταση αυτή σε έναν συνδυασμό παραγόντων: στις συγκρούσεις, τις κακές μακροοικονομικές συνθήκες, τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, τη ραγδαία άνοδο του κόστους των τροφίμων και των καυσίμων, όπως και τη μείωση της χρηματοδότησης των ανθρωπιστικών προγραμμάτων.

Τον περασμένο μήνα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) εκτίμησε ότι περίπου 909.000 άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τις πλημμύρες στο Νότιο Σουδάν, με καταρρακτώδεις βροχές να έχουν καταστρέψει σπίτια και καλλιέργειες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...