Πολεμικό Ναυτικό: Ανταπόκριση από την Ν/Β Κανελλόπουλος

Τελετή Ορκωμοσίας Ναυτών 2020 Δ' ΕΣΣΟ
Τελετή Ορκωμοσίας Ναυτών 2020 Δ’ ΕΣΣΟ / Πηγή: Eurokinissi

Στις 10/3 έγινε για δεύτερη φορά ραπίντ τεστ στους περίπου 250 προπαιδευομενους ναύτες στην Ναυτική Βάση (ΝΒ) Κανελλόπουλος. Ο τελικός απολογισμός των τελευταίων ημερών είναι 25 κρούσματα, εκ των οποίων δύο διμοιρήτες, και πάνω από 80 άτομα μπήκαν σε καραντίνα ως στενές επαφές. Όταν στην απογευματινή αναφορά ζητήθηκε από τα στελέχη μια ενημέρωση για το ποια είναι η πορεία της πανδημίας και ποιο είναι το πλάνο της διοίκησης για την προστασία της υγείας των ναυτών και των μόνιμων, η απάντηση ήταν “αφού εσείς είστε αρνητικοί και θα ορκιστείτε την Παρασκευή τι σας νοιάζει;” και “μην ρωτάτε πολλά, εδώ είναι στρατός. Αν σας πουν ότι πετάει ο γάιδαρος, πετάει”.

Οι προπαιδευόμενοι έδειξαν την δυσαρέσκεια τους για αυτή την στάση και έθεσαν δίκαια αιτήματα όπως:

  • Να υπάρξει επίσημη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στο στρατόπεδο και για το ποιο είναι το πλάνο πρόληψης και διαχείρισης από το πολεμικό Ναυτικό
  • να γίνει pcr test στους προπαιδευόμενους και στα στελέχη με δαπάνη του Πολεμικού Ναυτικού ώστε να μην μεταφέρουν τον ιό στις οικογένειες τους
  • να ληφθούν μέτρα για να μην υπάρχει συνωστισμός, πχ χρήση ανά ομάδες και σε συγκεκριμένες ώρες των μπάνιων και με τακτική απολύμανση, σίτιση στους θαλάμους με ατομικά σερβίτσια μιας χρήσης (όπως γίνεται ήδη με τους συναδέλφους που βρίσκονται σε καραντίνα) , αφού το εστιατόριο δεν έχει επαρκείς εγκαταστάσεις για να εξυπηρετήσει τον όγκο των προπαιδευομένων, πράγμα που οδηγεί σε συνωστισμό και σε μεγάλους χρόνους αναμονής
  • να ληφθούν μέτρα για τις στενές επαφές των κρουσμάτων που βρίσκονται μαζικά σε καραντίνα και ο ένας κολλάει τον άλλο, όπως είναι κλεισμένοι στους θαλάμους
  • να κληθεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, που είναι τελικά και η αρμόδια αρχή, να αναλάβει την κατάσταση αφού το Πολεμικό Ναυτικό έχει την λογική “ας φτάσουμε κακήν κακώς στην ορκωμοσία ώστε να βγάλουμε την ευθύνη από πάνω μας”

Η απάντηση των στελεχών ήταν ότι το πλάνο τους είναι να φτάσουμε μέχρι την ορκωμοσία την Παρασκευή 12/3 και να φύγει ο βασικός όγκος των ναυτών, ενώ όσοι είναι στενές επαφές και βγουν αρνητικοί σε μετέπειτα τεστ θα ορκιστούν σε μια εβδομάδα. Επίσης, ότι οι παραπονούμενοι έχουν δίκιο, κι ότι τέτοια ζητήματα έχουν επισημανθεί και στο παρελθόν αλλά δεν γίνεται κάτι μιας κι οι δυνατότητες είναι περιορισμένες αφού οι εγκαταστάσεις στην ΝΒ Κανελλόπουλος είχαν χρόνια να χρησιμοποιηθούν και είναι ανεπαρκείς.

Τέλος ζήτησαν να κάνουμε όλοι υπομονή μέχρι την Παρασκευή και να δείξουν όλοι κατανόηση, ενώ έκαναν έκκληση στους προπαιδευόμενους να τηρήσουν τα ατομικά μέτρα όπως πχ. μάσκες και αποφυγή συνωστισμού.

Είναι εμφανές ότι το Πολεμικό Ναυτικό δεν έχει ούτε τις εγκαταστάσεις ούτε το πλάνο ώστε να διαχειριστεί την υγειονομική κρίση και προσπαθεί κακήν κακώς να φτάσει στην ορκομωσία και να μετακυλήσει το πρόβλημα στους ναύτες και στις οικογένειές τους που θα επωμιστούν τα κόστη για τα pcr test αν θέλουν να βεβαιωθούν ότι δεν θα κολλήσουν και τα υπόλοιπα μέλη τους.

Δεν μένουμε σιωπηλοί απέναντι σε ζητήματα υγείας και καθημερινών προβλημάτων, απέναντι στο προκλητικό επιχείρημα “εδώ είναι στρατός”. Απαιτούμε εξασφάλιση της υγείας μας και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Δείτε ακόμα...