Να ακυρωθεί η εγκατάσταση υποδομών LNG στον Θερμαϊκό

Να ακυρωθεί η εγκατάσταση υποδομών αποθήκευσης και επαναεροποίησης LNG στον Θερμαϊκό Κόλπο, απαιτεί η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και αναδεικνύει την ανάγκη η Ενέργεια να είναι κοινωνικό αγαθό για όλο τον λαό.

Την εγκατάσταση νέων πλωτών μονάδων αποθήκευσης και αεριοποίησης φυσικού αερίου, των γνωστών και ως FSRU (Floating Storage and Regasification Units), σχεδιάζει η «Elpedison», προσβλέποντας στην τροφοδοσία της ευρύτερης αγοράς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και των δύο ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων με καύση φυσικού αερίου τις οποίες λειτουργεί και η μία απ’ αυτές βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα η εταιρεία κατέχει άδεια ΑΣΦΑ (Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου) για την ανάπτυξη FSRU στον Θερμαϊκό Κόλπο, ανοιχτά του διυλιστηρίου της Θεσσαλονίκης (πρώην ΕΛΠΕ), με ένα πλοίο αποθήκευσης – επαναεριοποίησης LNG. Το νέο σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση δύο πλοίων, δυναμικότητας 120.000 -130.000 κ.μ. το καθένα, και θα μπορεί να παραδώσει έως και 20 εκατ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως. Στόχος είναι το έργο να λειτουργήσει το 2026.

Η ΚΟ Κ. Μακεδονίας στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Η εγκατάσταση πλωτού σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) LNG στον Θερμαϊκό δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Η τροποποίηση της αρχικής άδειας της ΡΑΕΕΥ είναι δυνατό να διπλασιάσει τη δυναμικότητα της μονάδας, φτάνοντας τα 250.000 κ.μ., και να γίνει αντίστοιχη με αυτή της Ρεβυθούσας, που πρόσφατα επεκτάθηκε.

Ολα αυτά δεν συμβαίνουν στο κενό.

 • Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ενεργειακής μετάβασης και της “Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας”, που βαφτίζει “πράσινο” το φυσικό αέριο (και στη μορφή του LNG) και το έχει αναγάγει σε στρατηγικό καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή και στη χώρα μας. Η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο είναι “δεμένη” με την πορεία “απελευθέρωσης” της αγοράς Ενέργειας και το Χρηματιστήριο Ενέργειας, με την απολιγνιτοποίηση, με την πολιτική της ΕΕ για Ενιαία Αγορά Ενέργειας. Με όλη αυτήν τη στρατηγική δηλαδή που στηρίζουν διαχρονικά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ΜέΡΑ25, και έχει εκτινάξει στα ύψη τα τιμολόγια για τη λαϊκή κατανάλωση.
 • Είναι κομμάτι του ενεργειακού πολέμου που συνοδεύει την ιμπεριαλιστική σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ – ΗΠΑ και Ρωσίας στην Ουκρανία, και του σχεδιασμού για τη μετατροπή και της περιοχής μας σε ενεργειακό κόμβο. Σε αυτές τις συνθήκες προωθείται ακόμα πιο γρήγορα ο στόχος της ΕΕ και των ΗΠΑ για απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο, μετατρέποντας σε μαγνήτη μεγάλων κινδύνων και τις ενεργειακές υποδομές της χώρας μας που συμμετέχουν σε αυτόν τον σχεδιασμό.
 • Συνοδεύονται και από μεγάλους περιβαλλοντικούς κινδύνους. Αυξάνει τις διαρροές μεθανίου, που επιδρά περισσότερο στην υπερθέρμανση του πλανήτη σε σχέση με το CO2, αλλά και τις εκπομπές CO2 κατά τη μεταφορά του. Η αεριοποίηση του LNG ρυπαίνει το θαλασσινό νερό με ρύπους τοξικούς για τους υδρόβιους οργανισμούς. Η ύπαρξη τέτοιων μονάδων αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος μεγάλης έκτασης. Τέτοιες αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα προστεθούν στην ήδη επιβαρυμένη θαλάσσια περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου».

Το ΚΚΕ προτείνει έναν ριζικά διαφορετικό ενεργειακό σχεδιασμό

Η ΚΟ Κ. Μακεδονίας αναδεικνύει ότι αυτή η πορεία έχει οδηγήσει σε όξυνση της ενεργειακής φτώχειας για τον λαό και σε πολλαπλασιασμό των κερδών ενεργειακών ομίλων, εφοπλιστών που το μεταφέρουν και άλλων επιχειρηματικών ομίλων.

Τονίζει ότι τώρα πρέπει να δυναμώσει η σύγκρουση με τον εγκληματικό αυτόν ενεργειακό σχεδιασμό, που αυξάνει την ενεργειακή φτώχεια, την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους, είτε από το LNG είτε από την άναρχη επέκταση ορισμένων ΑΠΕ.

Και καλεί τον λαό, με δυνατό ΚΚΕ, να αντιπαλέψει την πολιτική της ενεργειακής φτώχειας και να διεκδικήσει ακόμα πιο μαχητικά το επόμενο διάστημα:

 • Την ακύρωση όχι μόνο της επέκτασης της εγκατάστασης LNG στον Θερμαϊκό, αλλά και την ίδια την εγκατάσταση, καθώς και να μην προχωρήσουν τα σχέδια εγκατάστασης αντίστοιχων υποδομών και σε άλλες περιοχές.
 • Την αξιοποίηση όλων των ενεργειακών πηγών, κόντρα στο εμπόριο ρύπων της ΕΕ.
 • Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις ρήτρες αναπροσαρμογής.
 • Απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία, που τελικά τις πληρώνει ο λαός, ενώ τμήματα του κεφαλαίου θησαυρίζουν από τη μεταφορά του πανάκριβου αμερικανικού LNG.
 • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
 • Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.
 • Κατάργηση της χρέωσης του χαρατσιού των ΑΠΕ στους λογαριασμούς ρεύματος.
 • Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.

«Το ΚΚΕ προτείνει έναν ριζικά διαφορετικό ενεργειακό σχεδιασμό. Πρώτη προϋπόθεση είναι να βγει το κέρδος των λίγων από τη μέση, με την κοινωνική ιδιοκτησία στις ενεργειακές πηγές και στα μέσα παραγωγής Ενέργειας, με τους εργαζόμενους στην εξουσία. Ετσι, κατοχυρώνεται η Ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό. Σε αυτήν την κατεύθυνση προβλέπονται η αξιοποίηση όλων των ενεργειακών πηγών της χώρας (λιγνίτης, υδροηλεκτρικά, άλλες ΑΠΕ, υδρογονάνθρακες), εφαρμόζοντας τεχνολογίες αντιμετώπισης της ρύπανσης και δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα στην πηγή, η ολοκληρωμένη προστασία του περιβάλλοντος και θέσεις εργασίας με σύγχρονα δικαιώματα», καταλήγει η Οργάνωση του Κόμματος.

Σχέδιο ψηφίσματος ενάντια στην κατασκευή σταθμού αεριοποίησης LNG στον Θερμαϊκό Κόλπο και στην ευρύτερη περιοχή κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης η «Λαϊκή Συσπείρωση», καλώντας το να απαιτήσει από την κυβέρνηση την ανάκληση των αδειών και τη διακοπή όλων των σχετικών μελετών και εργασιών.

Δείτε ακόμα...