Να δυναμώσει η πάλη για θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας

Κινητοποίηση Ευαγγελισμός
7 Απρίλη 2020 / Πανελλαδική δράση για την υγεία – Ευαγγελισμός

Η κυβέρνηση προχωράει για ακόμα μια φόρα σε «σκληρό» lockdown χωρίς να παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας και την ενίσχυση των μέτρων προστασίας σε χώρους δουλειάς, σχολεία, ΜΜΜ, στρατιωτικές μονάδες. Παρουσιάστηκαν οι 500.000 εμβολιασμοί ως ακτίνα φωτός, ενώ οι στόχοι που είχε θέσει η κυβέρνηση στις 18/11/20 έκαναν λόγο για 2.117.440 εμβολιασμούς κάθε μήνα.

Η κατάσταση στην ΠΦΥ

Την ίδια στιγμή, αναστέλλει κατά 80% τα χειρουργεία των νοσοκομείων και τη λειτουργία των τακτικών ιατρειών στα Κέντρα Υγείας, ΤΙ, με αποτέλεσμα οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα να στέλνονται στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα στην Αθήνα συμμετέχουν αυτή τη στιγμή περίπου 10 Κέντρα Υγείας στον εμβολιασμό με λιγότερες καρέκλες από αυτές που είχαν αναγγελθεί, ενώ τα υπόλοιπα πρόκειται να λειτουργήσουν στις 15/2 χωρίς να υπάρχει η κατάλληλη οργάνωση όσο αφορά την υποδομή και το προσωπικό. Πολλά Κέντρα Υγείας αναγκάζονται να αναστείλουν τη λειτουργία τους (ΚΥ Ηλιούπολης, ΤΙ Ηρακλείου κ.α.). Σε άλλα συμμετέχουν γιατροί διάφορων ειδικοτήτων (παιδίατροι, γυναικολόγοι, οδοντίατροι κλπ) με συνέπεια να ακυρώνονται τα τακτικά ραντεβού. Έφτασαν στο σημείο να κλείνουν φυσικοθεραπευτήρια και τους Σταθμούς Μάνας και Παιδιού. Τα παραπάνω έχουν σαν συνέπεια να γιγαντώνονται οι αναμονές για ραντεβού, αν σκεφτούμε ότι το προηγούμενο διάστημα λόγω της υποστελέχωσης έφταναν μέχρι και δύο μήνες. Για παράδειγμα, αν σε ένα Κέντρο Υγείας δύο παθολόγοι καθημερινά κάνουν τακτικά ιατρεία και πάρουν τον έναν για επιτήρηση εμβολιασμών, αυτομάτως η αναμονή για ραντεβού διπλασιάζεται. Θα γίνουν κι αυτά μιας νόσου, όπως έχουν μετατραπεί τα νοσοκομεία εδώ κι ένα χρόνο.

Οι όποιες προσλήψεις συμβασιούχων γίνονται, είναι «σταγόνα στον ωκεανό» και σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες, που δεν σχετίζονται μόνο με την πανδημία, καθώς ο κόσμος δεν πάσχει μόνο από τον ιό αλλά και από άλλες χρόνιες παθήσεις (π.χ. διαβήτη, υπέρταση, πνευμονοπάθειες, καρκίνο) εν δυνάμει επικίνδυνες αν αφεθούν. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες που αρνείται έστω και τώρα να στελεχώσει τις δημόσιες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) – ξεκινώντας με τον άμεσο διορισμό των επί θητεία γενικών γιατρών, την πρόσληψη με επείγουσες διαδικασίες όλων των γιατρών που συμμετείχαν στις προκηρύξεις για τα Κέντρα Υγείας, καθώς και όλων των άνεργων επισκεπτών Υγείας – για τη διενέργεια των εμβολιασμών και την παρακολούθηση των εμβολιασθέντων. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι εν μέσω πανδημίας και μαζικών εμβολιασμών, μειώνει την κρατική χρηματοδότηση για την ΠΦΥ κατά 96 εκατ. ευρώ για το 2021!

Από την πορεία των εμβολιασμών μέχρι τώρα, γεννιούνται ακόμα πολλά ερωτήματα για την παρακολούθηση του πληθυσμού που εμβολιάζεται, καθώς δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα παρά μόνο η αναμονή για είκοσι λεπτά μετά τη διαδικασία. Ακόμα, δηλαδή, και την αναφορά των ανεπιθύμητων ενεργειών την αφήνουν στη διακριτική ευχέρεια αυτών που εμβολιάζονται. Ο καθένας, δηλαδή, θα πρέπει να αξιολογήσει τον εαυτό του και να αναφέρει τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ήρθε η ώρα να βγάλουμε συμπέρασμα!

Η κυβέρνηση επιλέγει την τακτική του lockdown και τη μέθοδο του «ακορντεόν» αντί να αναπτύξει πλατύ δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με καθοριστική συμβολή στην πρόληψη και άμεση σύνδεση με τους χώρους δουλειάς, τις γειτονιές, τους χώρους Εκπαίδευσης. Μόνο μέσα από ένα τέτοιο σύστημα είναι δυνατή η ολοκληρωμένη επιδημιολογική παρακολούθηση, η έγκαιρη διάγνωση και η αποτροπή της διασποράς, με τακτικούς ελέγχους και εξαντλητικές ιχνηλατήσεις, με εξατομικευμένη φροντίδα για τον κάθε φορέα του ιού, ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό του, ώστε να αποφευχθούν έγκαιρα επιπλοκές.

Η προστασία της υγείας του λαού απαιτεί φαρμακευτικό και εμβολιαστικό σχεδιασμό με προτεραιότητα την προμήθεια και αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου σκευάσματος (φαρμάκου και εμβολίου) και όχι προσαρμογή του εμβολιαστικού προγράμματος στα εμπόδια που ορθώνονται λόγω των ανταγωνισμών κάθε είδους από φαρμακοβιομηχανίες, κράτη και ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

Αυτό θα ήταν κατορθωτό αν η κυβέρνηση, αντί για μέτρα δημόσιας τάξης, λάμβανε ουσιαστικά μέτρα δημόσιας υγείας. Αν υλοποιούσε έστω και τα μισά από τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών, αν ενίσχυε την ΠΦΥ έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί ο ιός στην κοινότητα με μέτρα πρόληψης, αν δεν υπήρχε το εμπόδιο της πατέντας που διαφυλάσσει τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων στον τομέα του Φαρμάκου και φρενάρει τη μαζική παραγωγή του εμβολίου.

Από όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνεται η ανάγκη να δυναμώσει σήμερα η πάλη για θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας με όλα τα αιτήματα που έχουν καταθέσει εδώ και πολλούς μήνες οι υγειονομικοί και τα σωματεία τους.

Κότσιφα Νίκη
Οδοντίατρος, εργαζόμενη στο ΤΙ Λένορμαν,
Μέλος ΔΣ του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού της ΠΦΥ Αττικής

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...