Να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα του «Οίκου Ναύτου»

Οίκος Ναύτου
Πηγή: Eurokinissi

Ερώτηση για τα οξυμένα προβλήματα στη λειτουργία του «Οίκου Ναύτου» και του Κέντρου Υγείας  Πειραιά – «Οίκος Ναύτου» κατέθεσαν προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω  Μανωλάκου, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Γιώργος Μαρίνος και  Θανάσης Παφίλης.

Αναλυτικά η Ερώτηση αναφέρει:

«Οι υπηρεσίες του “Οίκου Ναύτου” (Αθήνα – Πειραιά) που καλύπτουν το Μητρώο Ασφαλισμένων, τις παροχές και τα επιδόματά τους, οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι πάνω από 15 και στις περισσότερες περιπτώσεις αφορά συνταξιοδοτήσεις που δεν αναπληρώθηκαν. Το αποτέλεσμα είναι η εντατικοποίηση της εργασίας, η δυσλειτουργία των υπηρεσιών εξαιτίας της οποίας σημειώνονται πολλές καθυστερήσεις στα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων, αλλά και των ραντεβού, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του μειωμένου προσωπικού του.

Στην πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη του Κέντρου Υγείας  Πειραιά – “Οίκος Ναύτου”, αν και σε πολλά τμήματα υπάρχουν  υποδομές δεν αξιοποιούνται  λόγω  ελλείψεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό, υπαλληλικό προσωπικό, ενώ σε άλλα χρειάζεται εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής για την εύρυθμη λειτουργία του και την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του.

Συγκεκριμένα αυτή την περίοδο:

Στο Ορμονολογικό Εργαστήριο είναι 5 εργαζόμενοι οι οποίοι εξυπηρετούν 17 υποκαταστήματα του ΕΟΠΥΥ. Τα αποτελέσματα εκδίδονται σε 10 μέρες και χωρίς τη δυνατότητα ηλεκτρονικής αποστολής.

Στο Οδοντοπροσθετικό Εργαστήριο από 19 εργαζόμενους έχουν απομείνει 5.

Στο Φυσικοθεραπευτήριο από το 2008 έχουν να γίνουν προσλήψεις, ενώ δεν υπάρχει νομοθεσία για την εξυπηρέτηση της κατ’ οίκον φυσικοθεραπείας καλύπτοντας και τα έξοδα μετακίνησης των φυσικοθεραπευτών.

Στο Βιοχημικό Εργαστήριο από τους 17 εργαζόμενους έχουν απομείνει 10, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της έκδοσης των εξετάσεων από αιμοληψίες και ούρα.

Επίσης λόγω της έλλειψης προσωπικού φύλαξης του κτιρίου, η φύλαξη γίνεται και με τη συμμετοχή του υγειονομικού και του υπαλληλικού προσωπικού.

Επιπροσθέτως σημειώνουμε ότι η εφαρμογή του Οικογενειακού Γιατρού όχι μόνο δεν θα λύσει τα οξυμένα αυτά προβλήματα, αλλά θα προκαλέσει πρόσθετα λειτουργικά προβλήματα στις υπηρεσίες του ΚΥ – “Οίκος Ναύτου”.

Με βάση τα ανωτέρω, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία του “Οίκου Ναύτου” και του Κέντρου Υγείας  Πειραιά – “Οίκος Ναύτου” δεδομένου ότι εξυπηρετεί πολλές χιλιάδες εργαζομένων και μάλιστα σε περίοδο ακρίβειας, όπου τα λαϊκά στρώματα δεν μπορούν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες». 

Δείτε ακόμα...