Τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής απαιτεί το ΚΚΕ, το οποίο κατέθεσε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, προς τον υπουργό Εσωτερικών. Παραθέτουμε την Επίκαιρη Ερώτηση που υπογράφει η βουλευτής του ΚΚΕ Αφροδίτη Κτενά:
«Παρά τις πλημμύρες των τελευταίων ετών, τους θανάτους και τις καταστροφές, παρά τις πολλές προειδοποιήσεις που είχε η Κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια από το ΚΚΕ και από φορείς του εργατικού λαϊκού κινήματος, δεν έχουν ληφθεί ακόμα τα αναγκαία μέτρα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, με αποτέλεσμα ο λαός της Αττικής, όπως και άλλων περιοχών, να κινδυνεύει από μία νέα μεγάλη καταστροφή σαν και αυτές που έζησε τα προηγούμενα χρόνια.
Τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο ποσοστό των δασών της Αττικής έχει καταστραφεί, εξαιτίας της ανύπαρκτης αντιπυρικής προστασίας και διαχείρισής τους από το κράτος. Επίσης, δεν έχει γίνει διευθέτηση των περισσότερων ρεμάτων και χειμάρρων που διασχίζουν την Αττική με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, στις οποίες κυριαρχεί η αντίληψη του κόστους οφέλους και στην αντιπλημμυρική προστασία. Με βάση αυτά γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι ο κίνδυνος πλημμύρας είναι μεγάλος και το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αποσπασματικά έργα, όπως ορισμένες εργασίες που “υπερπροβάλλονται” στον Κηφισό ποταμό. Επικεντρώνουμε την προσοχή μας στα εξής:
α) Στους μεγάλους κινδύνους που υπάρχουν από πιθανή υπερχείλιση του Κηφισού ποταμού. Ιδιαίτερα επισημαίνουμε την επικινδυνότητα για περιοχές που βρίσκονται κοντά στις όχθες (Δυτ. Αθήνα, κέντρο Αθήνας), όπου υπάρχουν και μεγάλοι χώροι δουλειάς αλλά και ο μεγαλύτερος σταθμός υπεραστικών λεωφορείων αλλά και στις εκβολές του ποταμού (συνοικίες του Πειραιά και του νότιου Τομέα)
β) Στο σύνολο των Δήμων της Δυτικής Αττικής. Τα μόνα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί είναι στην περιοχή της Άνω Κινέττας για την προστασία της Ολυμπίας Οδού που μεγαλώνουν τους κινδύνους για την κάτω Κινέττα και στην περιοχή της Μάνδρας, όπου δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως το αντιπλημμυρικό έργο που είχε αρχίσει μετά τις φονικές πλημμύρες του 2017 και το οποίο είναι ανεπαρκές με βάση τα νέα δεδομένα.
γ) Σε ορισμένους Δήμους της Ανατολικής Αττικής, όπως τους Δήμους Αχαρνών, Μαραθώνα, Σαρωνικού και Ραφήνας.
Μέχρι σήμερα, δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένα έργο ουσιαστικής αντιπλημμυρικής προστασίας στα Γεράνια όρη, στο όρος Πατέρα, την Πάρνηθα την Πεντέλη και τον Υμηττό.
Αποσπασματικές είναι επίσης οι παρεμβάσεις μέσα στον Κηφισό, η διευθέτηση του οποίου από την κατασκευή της έχει αυξήσει την επικινδυνότητα πλημμύρας ακόμη κι αν καθαριστεί πλήρως, αφού έχει περιοριστεί τεχνικά η κοίτη του, ενώ ανάλογες συνθήκες μη διευθέτησης αντιμετωπίζουν τα ρέματα της Εσχατιάς, Καναπίτσας κλπ που καταλήγουν στον Κηφισό. Μάλιστα στο ρέμα της Εσχατιάς συγκεντρώνονται τόνοι χώματος και απορριμάτων, που σε μία βροχή μπορούν να αποτελέσουν αιτία μεγάλης καταστροφής.
Το ΚΚΕ επισημαίνει την κατεπείγουσα ανάγκη ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτων στο σύνολο της υδρολογικής λεκάνης, που θα αντιμετωπίζει και την αντιπλημμυρική προστασία και τα αναγκαία γι’αυτή έργα. Διαχείριση που υπονομεύουν διαχρονικά όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, αφού δεν εξασφαλίζουν τη δασοτεχνική διευθέτηση των χειμάρρων και ρεμάτων, από τις ορεινές – ψηλότερες περιοχές και προς τα κάτω, με στόχο την ανάσχεση των φερτών υλικών, τη μείωση της ταχύτητας των υδάτων, τη συμβολή στην ενίσχυση των υπογείων υδαταποθηκών.
Ακόμη συνδυασμένα, απαιτείται εκπόνηση ειδικού σχεδίου προστασίας και αντιμετώπισης κινδύνων από πλημμύρες σε μονάδες υγείας, στα σχολεία της Αττικής και σε περιοχές, όπου συγκεντρώνονται μεγάλοι χώροι δουλειάς και βιομηχανικές ζώνες, και τελικά στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων πλημμύρας.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση για την ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, ώστε να μην ξαναβρεθεί ο λαός της Αττικής μπροστά σε μια νέα καταστροφή».