Να ληφθούν τώρα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα

Εργάτης στη ζέστη
Φώτο Αρχείου / Εργάτης στη ζέστη / EUROKINISSΙ / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σε καμίνι μετατρέπεται η χώρα λόγω της ανόδου του υδραργύρου, μια πραγματικότητα που πολλαπλασιάζει ακόμα περισσότερο τους κινδύνους στους χώρους δουλειάς για τους εργαζόμενους.

Στο πλαίσιο αυτό, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί σε κινητοποίηση όλων των συνδικάτων και να απαιτήσουν μέτρα προστασίας από τον καύσωνα για τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς.

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Το νέο κύμα καύσωνα που κατακλύζει από σήμερα (σ.σ. χτες) όλη τη χώρα και θα διαρκέσει αρκετές μέρες, πρέπει να σημάνει την κινητοποίηση όλων των συνδικάτων έτσι ώστε να προστατευτεί η υγεία των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς.

Με βάση την πείρα που υπάρχει, όλοι γνωρίζουν ότι η έλλειψη μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς έχει τραγικά αποτελέσματα, με θανατηφόρα ατυχήματα και σακατεμένους εργάτες.

Σε συνθήκες καύσωνα, όπως τώρα, πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους, γιατί δίπλα στην εντατικοποίηση της δουλειάς, στην κατάργηση του 8ωρου που ψήφισε η κυβέρνηση, επιδρά και η θερμική καταπόνηση.

Η παντελής απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη του υπουργείου Εργασίας, διευκολύνει τη μεγαλοεργοδοσία να εκβιάζει εργαζόμενους να συνεχίζουν την εργασία τους σε συνθήκες καύσωνα, παίζοντας την ζωή τους “κορόνα – γράμματα”.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Εδώ και τώρα, σήμερα κιόλας, πρέπει να παρθούν μέτρα.

Απαιτούμε:

  • Αμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 βαθμούς Κελσίου. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, ναυπηγικές εργασίες, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια κ.λπ.). Πλήρη καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή.
  • Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κ.λπ.). Πλήρη καταβολή του ημερομισθίου.
  • Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Περιορισμό βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  • Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
  • Δημιουργία κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων».

Δείτε ακόμα...