Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο των φραγμών και της καταστολής στα πανεπιστήμια

Η μία κυβέρνηση πίσω από την άλλη εντείνουν την υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ. Το αποτέλεσμα το ζει στο πετσί του κάθε φοιτητής.

Την ακαδημαϊκή χρονιά που μας πέρασε τα κενά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έγιναν ολοφάνερα και ενισχύθηκαν από την πανδημία της νόσου COVID19. Η τηλεκπαίδευση λειτούργησε ως φθηνό υποκατάστατο της δια ζώσης διδασκαλίας και απέτυχε, αφήνοντας μεγάλα κενά γνώσης στους φοιτητές των ΑΕΙ. Εργαστήρια είτε χάθηκαν είτε έγιναν εξ αποστάσεως, οι φοιτητές με δυσκολία παρακολουθήσαμε τους καθηγητές μας μέσα από μια οθόνη, πολλά βιβλία παραδόθηκαν μετά τις εξεταστικές.

Η κυβέρνηση αντί να λάβει υπ όψη της την κατάσταση, να ικανοποιήσει τα αιτήματα των Φοιτητικών Συλλόγων για ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας, άνοιγμα των σχολών με όλα τα μέτρα προστασίας, βρήκε μια ευκαιρία στην πανδημία να περάσει μια σειρά αντιεκπαιδευτικών νόμων.

Αλήθεια, ποια εκπαιδευτική ανάγκη καλύπτει η είσοδος της αστυνομίας στους χώρους των ιδρυμάτων τη στιγμή που υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ΔΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ με τις προσλήψεις να έχουν ουσιαστικά παγώσει με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης (ν/σ Γαβρόγλου);

Με ποιο τρόπο αναβαθμίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία με τις διαγραφές φοιτητών;

Αντί να προσλάβουν διδάσκοντες πετάνε τους φοιτητές εκτός σχολών. Η εξίσωση των πτυχίων ΑΕΙ και κολεγίων έρχεται να εξισώσει και τα δύο προς τα κάτω, να καταστήσει τους αποφοίτους ένα φτηνό και ευέλικτο εργαλείο στα χέρια της εργοδοσίας.

Το νέο βάρβαρο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση βάζει μπροστά την καταστολή για να ανοίξει διάπλατα το δρόμο στις επιχειρήσεις και να τον κλείσει στους φοιτητές και τις διεκδικήσεις μας. Η μανία της κυβέρνησης να βάλει εμπόδια στην συλλογική διεκδίκηση και δράση (με αυτό το πλευρό να κοιμούνται), προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα το αντιλαϊκό τους έργο, έφτασε στο σημείο να ανασύρουν χουντικές μεθόδους και πρακτικές καταστολής όπως είναι η κάρτα εισόδου στα πανεπιστήμια.

Στην ουσία η κυβέρνηση θέλει ένα πανεπιστήμιο “αυτόνομο” από την κρατική χρηματοδότηση και πλήρως εξαρτημένο από τα θέλω και τις ανάγκες των μονοπωλίων, κόβοντας και ράβοντας εμάς τους φοιτητές στα μέτρα τους.

Να μην κατατεθεί το ν/σ των φραγμών και της καταστολής που βάζει περαιτέρω εμπόδια στους φοιτητές, την στιγμή που οι ίδιοι και οι οικογένειες μας δοκιμαζόμαστε από την κυβερνητική πολιτική διαχείρισης της πανδημίας. Τα πανεπιστήμια δεν έχουν ανάγκη από αστυνομία, αλλά από καθηγητές, υποδομές, βιβλία.

Γιώργος Μαυροκουκουλάκης
Φαντάρος ΕΛΔΥΚ

Δείτε ακόμα...