«Να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος στο Πλατυγιάλι»

Πυρκαγιά στο «EUROFERRY OLYMPIA»

Την μετατροπή του λιμανιού του Πλατυγιαλίου σε χώρο ταφής και συγκέντρωσης αποβλήτων με αφορμή τη μεταφορά σε αυτό του πλοίου «Euroferry Olympia», καταγγέλλει και ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης, εκφράζοντας ταυτόχρονα τα συλλυπητήρια του Κόμματος στις οικογένειες των θανόντων από την πυρκαγιά και την ευχή να βρεθούν ζωντανοί οι 6 που ακόμη αγνοούνται.

Οι τραγικές εξελίξεις που ακολούθησαν την πυρκαγιά σ’ αυτό το πλοίο, επιβεβαιώνουν τις θέσεις του ΚΚΕ ότι σε συνθήκες «απελευθέρωσης» της ακτοπλοΐας και προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία των εφοπλιστών, θυσιάζεται η ασφάλεια των πλοίων, υποβαθμίζονται τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και μειώνονται οι οργανικές συνθέσεων των πληρωμάτων.

Το συμβάν αυτό και τα αποτελέσματά του, δυστυχώς αποτελούν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα, με δεδομένο ότι δύο μέρες πριν τον απόπλου του πλοίου για το «μοιραίο» δρομολόγιο, έγινε εκτεταμένη επιθεώρηση στο πλοίο από τις λιμενικές αρχές στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, στην οποία διαπιστώθηκε ότι το πλοίο αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα πυρασφάλειας. Ωστόσο, το πλοίο απέπλευσε κανονικά”, τονίζει, σημειώνοντας:

“Μας εξοργίζει όλους, η προκλητική και χωρίς σεβασμό στους νεκρούς και τις οικογένειές τους στάση της πλοιοκτήτριας εταιρείας, που έσπευσε να ρίξει το βάρος των ευθυνών στους επιβάτες, σε μια προσπάθεια να κρύψει κάτω από το χαλί τις εγκληματικές ευθύνες των εφοπλιστών, των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και του υπουργείου ναυτιλίας, που στο βωμό της κερδοφορίας θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή”.

Καταδικάζει τη ρυμούλκιση του πλοίου στο Πλατυγιάλι, ενώ ακόμη υπάρχουν αγνοούμενοι, με απόφαση του Υπουργείου Ναυτιλίας και της πλοιοκτήτριας εταιρίας, γεγονός, για το οποίο χάθηκε πολύτιμος χρόνος και παράλληλα, καλεί Κυβέρνηση και Δημοτική Αρχή Ξηρομέρου να ενημερώσουν άμεσα το λαό για τους κινδύνους που ελλοχεύουν απ’ τον ελλιμενισμό σε μια ήδη βεβαρυμμένη περιβαλλοντολογικά περιοχή.

“Οι κάτοικοι του Αστακού και της ευρύτερης περιοχής του Ξηρομέρου να πάρουν θέση, απαιτώντας να παρθούν όλα τα μέτρα για την προστασία του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος, να γίνουν με ασφάλεια όλοι οι έλεγχοι και να απομακρυνθεί το πλοίο σε κατάλληλο χώρο για την εκφόρτωση των αποβλήτων. Να μη γίνει το Πλατυγιάλι χώρος συγκέντρωσης και ταφής των αποβλήτων”, καταλήγει ο Νίκος Παπαναστάσης.

Δείτε ακόμα...