Να παρθούν τώρα μέτρα για την προστασία της υγείας των νέων στρατευμένων

Στρατιώτες - φαντάροι - Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ), Θήβα
Φώτο Αρχείου / Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ), Θήβα / Πηγή: ΓΕΣ

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους στρατευμένους από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής της με συνέπεια, παρεμβαίνει για κάθε ζήτημα και κάθε πρόβλημα το οποίο αφορά τους νέους στρατευμένους.

Οι πληροφορίες που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας μετά από καταγγελίες νέων στρατευμένων είναι ανησυχητικές. Ιδιαίτερα από όταν παρουσιάστηκε η η σειρά του Νοέμβρη:

  • Εκατοντάδες είναι τα κρούσματα. Ενώ το Υπουργείο δεν έχει πάρει επίσημα καμία θέση.
  • Σε πολλά κέντρα εκπαίδευσης, κι άλλα στρατόπεδα και μονάδες επικρατεί συνωστισμός στους στρατώνες, καθώς και στα εστιατόρια.
  • Σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει γιατρός.
  • Τα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού είναι ανεπαρκή.

Η κυβέρνηση και οι πολιτικοί προϊστάμενοι του Υπουργείου Άμυνας κάνουν τα στραβά μάτια, κωφεύουν, καθησυχάζουν και ωραιοποιούν την επικίνδυνη αυτή κατάσταση, ενώ και μέσα στα στρατόπεδα όπως και στην κοινωνία επιστρατεύεται από την κυβέρνηση η “ατομική ευθύνη” απέναντι στην πανδημία.

Κι ενώ η εξέλιξη της πανδημίας και μέσα στα στρατόπεδα έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, οι απαντήσεις που λαμβάνουν οι φαντάροι στις εκκλήσεις τους για λήψη μέτρων προστασίας είναι τραγικές και επικίνδυνες. Αποκορύφωμα αποτελεί η σύσταση στους νεοσύλλεκτους του Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων να φορούν τη μάσκα ακόμη και στον ύπνο τους!

Ταυτόχρονα, η σταθερή επιδίωξη, οι φαντάροι να σκύβουν το κεφάλι, να μην συνειδητοποιούν ότι έχουν δικαιώματα και κατά τη διάρκεια της θητείας τους οδηγεί σε απαντήσεις από τις Διοικήσεις του τύπου “εδώ είναι στρατός, απαγορεύεται ο συνδικαλισμός”, “θα ακολουθείτε τις οδηγίες, δεν θα κάνουμε ότι ζητάτε”. Η πανδημία στα στρατόπεδα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αυταρχισμό.

Οι νέοι στρατευμένοι έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικούν μέτρα προστασίας της υγείας τους και της ζωής τους.

Ως Επιτροπή Αλληλεγγύης καταθέτουμε τα παρακάτω αιτήματα γύρω από τα οποία μπορεί να οργανωθεί και να δυναμώσει η διεκδίκηση για υγιείς και ασφαλείς συνθήκες θητείας.

  • Άμεσα τεστ σε όλους τους στρατιώτες πριν και μετά την κατάταξή τους και στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Επαναλαμβανόμενα τεστ για τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανού κρούσματος.
  • Απομόνωση κάθε ύποπτου περιστατικού, άμεσα, σε ειδικό κατάλληλο και ασφαλή χώρο, σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημόνων.
  • Αποσυμφόρηση των στρατώνων, των εστιατορίων και των κοινόχρηστων χώρων. Αξιοποίηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων και επίταξη κατάλληλων οικημάτων (πχ ξενοδοχείων) όπου χρειάζεται.
  • Δωρεάν παροχή σε όλους επαρκούς ποσότητας υγειονομικού υλικού και αυστηρή τήρηση μέτρων υγιεινής παντού με απολυμάνσεις από εξειδικευμένα συνεργεία.
  • Κανένα στρατόπεδο χωρίς γιατρό.

Καμία εμπιστοσύνη-καμία ανοχή στην κυβέρνηση, η οποία έχει παρατήσει στην μοίρα τους τα στρατόπεδα, τους φαντάρους και τους επαγγελματίες των ενόπλων δυνάμεων.

“Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Στρατευμένους”

Δείτε ακόμα...