Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες ασύλου στις χώρες πραγματικού προορισμού των προσφύγων από το Αφγανιστάν

Την απαράδεκτη στάση της ΕΕ, που εργαλειοποιεί το νέο προσφυγικό κύμα από το Αφγανιστάν με στόχο να εξυπηρετήσει τη διείσδυση των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων σε όμορες χώρες του Αφγανιστάν εντείνοντας παράλληλα την καταστολή σε βάρος των προσφύγων στηλίτευσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου, καταδεικνύοντας τις τεράστιες ευθύνες της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των συμμάχων τους για τον κατατρεγμό του Αφγανικού λαού.

Στην παρέμβαση του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, τόνισε τα εξής:

«Με την απαράδεκτη απόφαση του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων η ΕΕ προκλητικά καλλιεργεί προσδοκίες για το αποκρουστικό καθεστώς των Ταλιμπάν, που μαζί με τους συμμάχους της, HΠΑ και ΝΑΤΟ εξέθρεψαν κι εξόπλισαν. Η ΕΕ εργαλειοποιεί το νέο προσφυγικό κύμα με στόχο να διεισδύσει με τους ομίλους της σε τρίτες χώρες, μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας, που βρίσκονται πέριξ του Αφγανιστάν για να διαμείνουν εκεί πρόσφυγες. Δεν μπορεί να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες των δικών της ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων κι αποστολών, την ώρα μάλιστα που εξαγγέλλει το νέο ευρωστρατό της αλλά και υβριδικούς πολέμους  με τους λαούς να πληρώνουν και πάλι με αίμα, βάσανα και προσφυγιά.

Όσο για τα κροκοδείλια δάκρυα της ΕΕ για τις γυναίκες και τους “ευάλωτους του Αφγανιστάν” αυτά έχουν στόχευση: να περιορίσουν μόνο σε αυτούς την έννοια του πρόσφυγα και όσων χρήζουν ασύλου και διεθνούς προστασίας και μάλιστα με πολλά “αν” και “εφόσον”. Για την πλειοψηφία των κατατρεγμένων προβλέπεται άγρια καταστολή, απελάσεις, υπερδομές-φυλακές, με χωροφύλακα τη Frontex, που θέτουν το λεγόμενο “νέο σύμφωνο για την μετανάστευση και το άσυλο” της ΕΕ σε πλήρη εφαρμογή.   

Απαιτούμε εδώ και τώρα, σε σύγκρουση με τις αποφάσεις ΕΕ και κυβερνήσεων να προχωρήσουν οι διαδικασίες ασύλου στις χώρες πραγματικού προορισμού των προσφύγων και όχι εγκλωβισμού στις χώρες υποδοχής, χωρίς απελάσεις, υπερδομές- φυλακές, με παράλληλη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων τους για αξιοπρεπή στέγαση, εργασία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια.»           

Δείτε ακόμα...