Να σταματήσει η κατάπτυστη δίωξη στο Ν. Μπογιόπουλο

Νίκος Μπογιόπουλος
Νίκος Μπογιόπουλος / Πηγή: Eurokinissi

Αύριο, Πέμπτη 21 Οκτώβρη, εκδικάζεται η κατάπτυστη αγωγή που κατέθεσε τον περασμένο Ιούλη η Ενωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) κατά του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου, αξιώνοντας την καταβολή 70.000 ευρώ για «ηθική βλάβη» και τη φυλάκισή του για 6 μήνες «ως μέσον εκτελέσεως της απόφασης που θα εκδοθεί».

Αφορμή για την αγωγή στάθηκαν όσα είπε ο δημοσιογράφος σε ραδιοφωνική του εκπομπή και περιγράφονταν στο άρθρο του «Οι “κομμουνιστοσυμμορίτες”, οι κατσαπλιάδες του Βαν Φλιτ και τα τσιράκια του Πάιατ», με αφορμή τις αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις της ΕΑΑΣ σε Γράμμο και Βίτσι για τους πεσόντες «κατά τις επιχειρήσεις 1946 – 1949 κατά των κομμουνιστοσυμμοριτών», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η σιωπή της κυβέρνησης και του Υπουργείου Άμυνας, ακόμη και σήμερα είναι εκκωφαντική. Θυμίζουμε ότι η ΕΑΑΣ είναι ΝΠΔΔ, και υπάγεται στο Υπουργείο Άμυνας.

Την κατάπτυστη δίωξη σε βάρος του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου καταγγέλλουν με ανακοινώσεις και δηλώσεις τους φορείς και απόστρατοι.


ΚΕΘΑ: Να αποσυρθεί η απαράδεκτη αγωγή

Σε ανακοίνωσή της η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα απαιτεί να ανακληθεί τώρα η αγωγή και σημειώνει: «Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα καταγγέλλει ως απαράδεκτη την ενέργεια της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού να καταθέσει αγωγή εναντίον του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου για σχόλιό του σχετικά με τις γιορτές μίσους που διοργανώνει η ΕΑΑΣ στο Γράμμο και το Βίτσι.

Η ΕΑΑΣ είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο διοργανώνει τέτοιου περιεχομένου εορτές, που βρίθουν από αντικομμουνιστικό μίσος! Στις τελετές αυτές παρευρίσκονται νοσταλγοί του Χίτλερ, των ταγμάτων ασφαλείας, της δικτατορίας και της βασιλείας. Το ίδιο έγινε και φέτος που, χωρίς να περιοριστεί η τελετή, όπως δηλωνόταν, στο “άναμμα ενός κεριού”, η ΕΑΑΣ συνεόρτασε στο ίδιο κλίμα με εκπροσώπους ναζιστικών και φασιστικών οργανώσεων, ανακοινώνοντας μάλιστα και εκπρόσωπο του γνωστού έγκλειστου Κασιδιάρη, καθώς και εκπρόσωπο “βασιλικής” οργάνωσης.

Ακόμη, ανακοινώθηκαν από του βήματος, μεταξύ άλλων, ονόματα αποστράτων για την προσφορά τους, όπως του τ. ευρωβουλευτή του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής, ή άλλου που εμφανίζεται σε βίντεο να κόβει με ξίφος την, με σχήμα βασιλικού στέμματος, “βασιλόπιτα”.

Η ΕΑΑΣ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), εποπτευόμενο από το υπουργείο Άμυνας της εκάστοτε κυβέρνησης, γι’ αυτό και οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά είναι βαριές! Οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης είναι ακόμα μεγαλύτερες, καθώς το 2020, μετά τον σχετικό “ντόρο”, ανακλήθηκε την τελευταία στιγμή η παρουσία “εκπροσώπου του πρωθυπουργού” στις αντίστοιχες τελετές, ενώ με την ανοχή της η ΕΑΑΣ προχώρησε στην κατάπτυστη αγωγή.

Φέτος, πάλι, ενώ ο υπεύθυνος υπουργός προσπαθεί να χαμηλώσει δήθεν τους τόνους, χαρακτηρίζοντας τους εορτασμούς “…εορτές μνήμης, περισυλλογής, μακριά από αισθήματα μίσους…”, η ΕΑΑΣ συνέχισε …στο ίδιο τέμπο, με κατάπτυστο αντικομμουνιστικό κύριο άρθρο στην εφημερίδα της.

Είναι απαράδεκτο, προσβλητικό και δεν τιμά κανέναν απόστρατο ούτε η διοργάνωση τέτοιου είδους εκδηλώσεων, μάλιστα με χρήματα των ίδιων των αποστράτων, ούτε επίσης τους τιμά η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της ελευθεροτυπίας! Καταδικάζουμε την ΕΑΑΣ για την πιο πάνω ενέργειά της και απαιτούμε να ανακληθεί άμεσα η άθλια δίωξη κατά του Ν. Μπογιόπουλου! Απαιτούμε την κατάργηση των εορτασμών αυτών από την ΕΑΑΣ».


Δήλωση του Υποναύαρχου ΠΝ ε.α, Γιάννη Ντουνιαδάκη

Γιάννης Ντουνιαδάκης
Από παλιότερη παρουσία του Περιφερειακού Συμβούλου Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Ντουνιαδάκη στο ΣΚΑΪ

Επίσης, σε δήλωσή του, ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ΠΝ ε.α., αναφέρει: «Απαιτούμε να ανακληθεί άμεσα η άθλια δίωξη της ΕΑΑΣ κατά του δημοσιογράφου Ν. Μπογιόπουλου! Δεν τιμά κανέναν απόστρατο ούτε η δίωξη αυτή κατά της ελευθεροτυπίας ούτε και η πραγματοποίηση των εορτών μίσους στο Γράμμο και το Βίτσι που ξεχειλίζουν αντικομμουνισμό.

Είναι ντροπή, οι κύριοι, που υποτίθεται εκπροσωπούν τους απόστρατους, να συνεορτάζουν με διάφορα φασιστοειδή και παραφυάδες ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, καλλιεργώντας το μίσος και τον άκρατο αντικομμουνισμό. Επίσης συνολικότερα από τον “βίο και την πολιτεία” των Ενώσεων Αποστράτων ΝΠΔΔ έχει αποδειχθεί ότι ο ρόλος τους είναι αρνητικός. Επομένως, όλοι οι συνάδελφοι πρέπει να τους γυρίσουν την πλάτη!

Ευθύνες αναλογούν σε όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, δεξιές, κεντρώες και “αριστερές”, που ανέχτηκαν και συντήρησαν αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση. Μεγάλες ευθύνες έχει ειδικά η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς μόλις στο παρά πέντε ακύρωσε την παρουσία “εκπροσώπου του πρωθυπουργού” στις τελετές του 2020, ενώ ανέχεται άθλιες διώξεις, ουσιαστικά, κατά της ελευθεροτυπίας. Άμεση ανάκληση της δίωξης! Κατάργηση των εορτών μίσους!».


Δήλωση του Αντιναύαρχου ΠΝ ε.α, Γιώργου Ροΐδη

Αντιναύαρχος ΠΝ ε.α Γιώργος Ροΐδης
Πηγή: Eurokinissi

Την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου, εκδικάζεται αγωγή, που κατέθεσε τον Ιούλιο η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού ( ΕΑΑΣ), εναντίον του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου.

Αφορμή, τα όσα είπε και έγραψε για την αντικομουνιστική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΑΑΣ στο Γράμμο και το Βίτσι το 2020.

Αιτία, μπορεί, πιθανολογώντας, να διαλέξει κάποιος ανάμεσα στον άκρατο αντικομουνισμό, στον εθνικισμό, στην αποστροφή κάθε διαφορετικής θέσης/ άποψης, στη μισαλλοδοξία, στη μη αποδοχή άσκησης των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της δημόσιας κριτικής, της ελευθερίας έκφρασης, της ελευθεροτυπίας κλπ.

Η ΕΑΑΣ, αν και είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) το οποίο εποπτεύεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενεργώντας αντίθετα ακόμα και από τους νόμους του αστικού κράτους, κάθε χρόνο διοργανώνει «εορτές» στις οποίες συμμετέχουν με διάφορους τρόπους και βέβαια ανακοινώνονται με κάθε επισημότητα από την διοργανώτρια ΕΑΑΣ και καταθέτουν στεφάνια, εκπρόσωποι ακροδεξιών, ναζιστικών και φασιστικών οργανώσεων, όπως πρώην ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής ή εκπρόσωπος του καταδικασθέντα και έγκλειστου Κασιδιάρη.

Οι ομιλίες, κηρύγματα αντικομουνιστικού και μετεμφυλιακής υστερίας που εκφωνούνται σε αυτές τις «εορτές», επιεικώς μπορούν να χαρακτηριστούν σαν ατέρμονες προσπάθειες καλλιέργειας αντικομουνιστικού μίσους και αυτές οι εκδηλώσεις σαν θερμοκήπιο αναμόχλευσης και γιατί όχι και σαν προθάλαμος για ολισθηρούς σκοτεινούς δρόμους.

Τέτοιου είδους εκδηλώσεις που διοργανώνονται από Ενώσεις Αποστράτων ΝΠΔΔ, και πληρώνονται από τα χρήματα των αποστράτων οι οποίοι είναι μέλη των ενώσεων υποχρεωτικά (και όχι πάντα με τη θέληση τους), γιατί αυτό προβλέπεται από τους ιδρυτικούς νόμους αυτών των ενώσεων, πιστεύω ότι είναι απαράδεκτες και προσβλητικές για τους αποστράτους.

Δεν τιμά κανέναν απόστρατο η κατάθεση αγωγής της ΕΑΑΣ κατά του δημοσιογράφου Ν. Μπογιόπουλου και τα όσα αξιώνει, (καταβολή 70.000 ευρώ και η φυλάκισή του για 6 μήνες σαν μέσον εκτέλεσης της απόφασης), αφού στην ουσία είναι δίωξη κατά της ελευθεροτυπίας και προσπάθεια εκφοβισμού σε όποιον σκεφτεί να εκφέρει δημόσιο λόγο και κριτική σε πράξεις του Δ.Σ της ΕΑΑΣ.

Η ΕΑΑΣ σεβόμενη τις αρχές της Δημοκρατίας, την Ελευθεροτυπία και το συνταγματικό δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης να ανακαλέσει άμεσα την ανεπίτρεπτη δίωξη κατά του Ν. Μπογιόπουλου, η οποία πέρα των άλλων παραπέμπει σε πρακτικές περασμένων και σκοτεινών για τη δημοκρατία δεκαετιών.

Ο αρμόδιος και υπεύθυνος υπουργός Εθνικής Άμυνας οφείλει να αναλάβει άμεσα κάθε δυνατή ενέργεια για να τερματιστεί η διοργάνωση και η χρηματοδότηση τέτοιων εκδηλώσεων από τα ΝΠΔΔ ενώσεις αποστράτων και να ανακληθεί η απαράδεκτη αγωγή/ δίωξη κατά του Ν. Μπογιόπουλου.

Δήλωση του Αντιπλοίαρχου ΠΝ ε.α Τριαντάφυλλου Φωτιάδη

Δήλωση για την κατάπτυστη αγωγή έκανε και ο Τριαντάφυλλος Φωτιάδης, Αντιπλοίαρχος ΠΝ ε.α., ζητώντας να σταματήσει τώρα. Οπως σημειώνει, «πολλά ερωτηματικά γεννά η στάση της κυβέρνησης και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που εποπτεύει την (ΕΑΑΣ) με την εκκωφαντική σιωπή τους όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η ΕΑΑΣ είναι γνωστή από τη διοργάνωση εκδηλώσεων μίσους σε Γράμμο και Βίτσι για τους πεσόντες “κατά τις επιχειρήσεις 1946 – 1949 κατά των κομμουνιστοσυμμοριτών” όπως η ίδια αναφέρει. Αποτελεί καθήκον όλων των αποστράτων να καταδικάσουν την πολιτική του αντικομουνισμού και της θεωρίας των “δύο άκρων”, που ακούγεται συχνά τελευταία».

Δείτε ακόμα...