Να βελτιωθούν άμεσα οι απαράδεκτες συνθήκες στο ΚΕΠΒ Θήβας

Στρατιώτες - φαντάροι - Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ), Θήβα
Φώτο Αρχείου / Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ), Θήβα / Πηγή: ΓΕΣ

Την άμεση βελτίωση των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης που εξακολουθούν να επικρατούν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα ζητούν με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης.

Συγκεκριμένα:

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας παραμένει σταθερό στη θέση του ότι οι συνθήκες διαβίωσης των στρατευμένων πρέπει να ανταποκρίνονται και να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους, ειδικά στις σημερινές ιδιαίτερες συνθήκες που επιβάλλει η επιπλέον ύπαρξη της πανδημίας. Με βάση αυτό, επανειλημμένα έχει αναδείξει τις πολύπλευρα απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, αλλά και την επιπλέον έλλειψη μέτρων, μέσων και υλικών πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό.

Για όλα αυτά έχει καταθέσει μια σειρά από κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις, όπως την 9532/ 14–9-2020, την 502/ 14–10-2020, την 5162/ 18-3-2021 και την 5582/ 01-4-2021.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από διαμαρτυρίες των ίδιων των στρατιωτών, αλλά και των οικογενειών τους, τα προβλήματα αυτά παραμένουν άλυτα δημιουργώντας εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία των στρατευμένων.

Σε επιστολή διαμαρτυρίας νεοσύλλεκτων στρατιωτών από το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ) της Θήβας περιγράφονται σκηνές διαβίωσης και σίτισης πραγματικά απαράδεκτες και ιδιαίτερα επικίνδυνες.

Οι νεοσύλλεκτοι αναφέρουν ότι υπάρχει έντονος και πέρα από κάθε επιστημονικό πρωτόκολλο συγχρωτισμός στους περισσότερους χώρους. Υπάρχει παντελής έλλειψη αντισηπτικών σε όλους τους χώρους του στρατοπέδου. Οι στρατευμένοι αναγκάζονται αυτές τις ελλείψεις να τις καλύπτουν με δικά τους έξοδα, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τις οικογένειές τους.

Οι τουαλέτες είναι σε άθλια κατάσταση, στις δε βρύσες που βρίσκονται σ’ αυτούς τους χώρους, το σαπούνι είναι ανύπαρκτο και στις ντουζιέρες δεν υπάρχει ζεστό νερό. Στους χώρους εστίασης, οι δίσκοι πλένονται δίπλα σε σκουπίδια και αρκετοί θάλαμοι στρατωνισμού πλημμυρίζουν με νερό.

Όλα αυτά συμβαίνουν και αναντίρρητα δεν περιορίζονται στο στρατόπεδο της Θήβας, τη στιγμή που η κυβέρνηση υπερηφανεύεται ότι δαπανά δισεκατομμύρια ευρώ για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς. Το κόστος βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης του στρατιωτικού προσωπικού γενικά στα στρατόπεδα (στρατευμένοι και στελέχη τις ίδιες συνθήκες βιώνουν) ή η έστω και η στοιχειώδης εφαρμογή των επιστημονικών πρωτοκόλλων κατά κανόνα “σκοντάφτει” στην ψευδέστατη επίκληση κάποιων έωλων “δημοσιονομικών κωλυμάτων”.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η κατάσταση των συνθηκών διαβίωσης σε πάρα πολλά στρατόπεδα σταθερά να επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης τόσο στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ) στη Θήβα, όσο και στα υπόλοιπα στρατόπεδα, προκειμένου να παύσουν αυτές οι διαιωνιζόμενες απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, που πέρα από την επικινδυνότητα που περικλείουν, προσβάλλουν βάναυσα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αλλά επιπλέον καλλιεργούν και έντονα συναισθήματα ανασφάλειας και στις οικογένειες των στρατευμένων;».

Δείτε ακόμα...