Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η Αρμενία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν ότι προετοιμάζει «στρατιωτική πρόκληση»

Η Αρμενία κατηγόρησε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν ότι προετοιμάζει μια «στρατιωτική πρόκληση» συσσωρεύοντας αζέρικες στρατιωτικές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων μεταξύ αυτών των δύο αντίπαλων χωρών του Καυκάσου και κοντά στον διαφιλονικούμενο θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Το Αζερμπαϊτζάν εκδηλώνει την πρόθεσή του να προβεί σε μια νέα στρατιωτική πρόκληση εναντίον του Ναγκόρνο Καραμπάχ και της Αρμενίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν. «Η στρατιωτική και πολιτική κατάσταση στην περιοχή μας έχει σαφώς επιδεινωθεί», τόνισε σε κυβερνητική συνεδρίαση στο Γερεβάν.

Από την πλευρά του, το αζέρικο υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε μια «νέα ψευδή πολιτική μεθόδευση».

«Η Αρμενία πρέπει να εγκαταλείψει τις εδαφικές της διεκδικήσεις κατά του Αζερμπαϊτζάν, να τερματίσει τις στρατιωτικοπολιτικές προκλήσεις και να σταματήσει να δημιουργεί εμπόδια στην ειρηνευτική διαδικασία», ανέφερε το Μπακού.

Η νέα κλιμάκωση της ρητορικής έρχεται πριν από τη διεξαγωγή μεθαύριο, Σάββατο, πρόωρων εκλογών για τον ηγέτη της αμφισβητούμενης περιοχής. Σε λίγες μέρες έχουν επίσης προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια της Αρμενίας και των ειρηνευτικών δυνάμεων των ΗΠΑ. Το Κρεμλίνο κατήγγειλε νωρίτερα σήμερα αυτά τα γυμνάσια τονίζοντας ότι θα υπονομεύσουν τη σταθερότητα στον Καύκασο.

Η ένταση έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, με ένοπλα επεισόδια να σημειώνονται τακτικά στα σύνορα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δείτε ακόμα...