Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η Αρμενία προτείνει «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη»

Σύνορα Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν Πηγή: Sputnik

Η Αρμενία πρότεινε σήμερα τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης κατά μήκος των συνόρων της με το Αζερμπαϊτζάν και γύρω από την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ κατήγγειλε πως ένας Αρμένιος στρατιώτης τραυματίστηκε σοβαρά από σφαίρα των αζέρικων δυνάμεων που άνοιξαν πυρ στο ανατολικό τμήμα των συνόρων των δύο χωρών, κάτι που διέψευσε το Μπακού.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν ισχυρίστηκε ότι το Αζερμπαϊτζάν σκοπεύει με «προβοκάτσια» να αποκλείσει τον διάδρομο του Λατσίν προκειμένου να αποκλείσουν το Ναγκόρνο Καραμπάχ από τα αρμένικα εδάφη.

«Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν προσπαθεί να βρει ψεύτικες δικαιολογίες για το κλείσιμο του διαδρόμου του Λατσίν και τον αποκλεισμό των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, για τη γενοκτονία και την απέλασή τους με πρόσχημα ότι η αρμενική κυβέρνηση δεν συμμορφώθηκε με τις υποχρεώσεις της» βάσει των συμφωνιών κατάπαυση του πυρός μετά τον πόλεμο το φθινόπωρο του 2020.

Ο Πασινιάν πρότεινε μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ και επίσης να δημιουργηθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη 3 χλμ κατά μήκος των αρμενοαζερικών συνόρων.

Η πρόταση αυτή γίνεται ενώ το Μπακού και το Γερεβάν εντείνουν τις συνομιλίες τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να υπογράψουν μια «ειρηνευτική συμφωνία» και μια συμφωνία οριοθέτησης των μεταξύ τους συνόρων. Σε αυτές τις συνομιλίες ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία ανταγωνίζονται για το «πάνω χέρι» στους όρους «διευθέτησης» της σύγκρουσης.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, θα επισκεφτεί την Αρμενία στις 22 Νοέμβρη και στα πλαίσια αυτά συνομίλησε χθες με τον Ν. Πασινιάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δείτε ακόμα...