Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η Μόσχα απορρίπτει τον «διάλογο» με τη Δύση για τον Νότιο Καύκασο

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ, συναντήθηκε χθες με τον Αρμένιο ομόλογό του Αρ. Μιρζογιάν στη Μόσχα, και δήλωσε ότι δεν βλέπει ούτε δυνατότητα ούτε ανάγκη για διάλογο με τη Δύση σχετικά με την περιοχή του Νότιου Καυκάσου και άλλα παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα.

«Βλέπουμε πολύ καλά ποιους στόχους επιδιώκει η Δύση στον Νότιο Καύκασο. Στην πραγματικότητα δεν τους αποκρύπτει, αλλά τους διακηρύσσει: Να απομακρύνει τη Ρωσία» από την περιοχή, σημείωσε.

Στο μεταξύ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν συνομίλησε χθες με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, και του πρότεινε τη στήριξη των ΗΠΑ στη «διευκόλυνση» των διμερών ειρηνευτικών συνομιλιών με το Αζερμπαϊτζάν.

Παράλληλα ο Λαβρόφ δήλωσε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Αρμενία δεν έχει εγκαταλείψει την απόφασή της να αναπτύξει αποστολή παρατηρητών του «αμυντικού» συμφώνου της Ρωσίας, Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO). Υπενθύμισε ότι η απόφαση πάρθηκε μετά από πολύωρες συνομιλίες ενόψει της Συνόδου Κορυφής του CSTO στο Γερεβάν. «Το μόνο που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να φροντίσουμε να το υπογράψουν όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων», είπε.

Πάντως ο Αρμένιος ΥΠΕΞ επέμεινε ότι «είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν διεθνείς μηχανισμοί για την πρόληψη της γενοκτονίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς και να αποσταλεί μια διεθνής διερευνητική αποστολή στον διάδρομο του Λατσίν και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ελπίζουμε σε συνεργασία με τη ρωσική πλευρά σε αυτό το θέμα».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...