Ναγκόρνο Καραμπάχ: Κοινό κέντρο παρακολούθησης της εκεχειρίας έστησαν Ρωσία και Τουρκία

Μετά την πρόσφατη σύγκρουση το Αζερμπαϊτζάν έχει ανακτήσει σχεδόν όλα τα εδάφη γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ (το διαγραμμισμένο μέρος) και τμήμα του από το νοτιότερο άκρο έως τη Σούσα, ενώ έχει δοθεί ένας διάδρομος στο Λατσίν για να συνδέεται η Αρμενία με το υπόλοιπο τμήμα του Ν. Καραμπάχ

Ένα κοινό κέντρο παρακολούθησης έστησαν η Ρωσία και η Τουρκία στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ για να καταγράφει παραβιάσεις της εκεχειρίας.

Η συμφωνία για τη δημιουργία του κέντρου ελέγχου υπογράφτηκε την 1η Δεκεμβρίου 2020, αλλά μεσολάβησαν τριβές και διαπραγματεύσεις, καθώς η Άγκυρα επιδίωκε την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, κάτι που η Μόσχα αρνήθηκε. Η τριμερής συμφωνία Ρωσίας – Αρμρνίας – Αζερμπαϊτζάν για την εκεχειρία προβλέπει την ανάπτυξη περίπου 2.000 Ρώσων στρατιωτικών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ για την επιτήρηση της εφαρμογής της και για να διατηρηθεί ο διάδρομος που ενώνει την περιοχή Λατσίν με την Αρμενία. Επίσης, τα ρωσικά στρατεύματα θα εξασφαλίζουν την οδική και επικοινωνιακή σύνδεση του Αζερμπαϊτζάν με τον αζέρικο θύλακα του Ναχιτσεβάν, ο οποίος συνορεύει με την Τουρκία και δημιουργείται μια χερσαία διαδρομή από την Τουρκία προς το ηπειρωτικό Αζερμπαϊτζάν.

Το κέντρο ιδρύθηκε στο ανατολικό τμήμα του Καραμπάχ, ο έλεγχος του οποίου παραδόθηκε στο Μπακού υπό τους όρους της ανακωχής που προώθησε η Μόχα και που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2020. Τόσο η Ρωσία όσο και η Τουρκία θα στείλουν από 60 στρατιώτες, για να υπηρετήσουν στο κέντρο.

Στην τελετή των εγκαινίων συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, Ζακίρ Χασάνοφ, καθώς και υφυπουργοί άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας. Όπως δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός, Αλεξάντρ Φομίν, κατά τη διάρκεια της τελετής, το κέντρο είναι αποτέλεσμα «στενής συνεργασίας» μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας, προσθέτοντας ότι η ίδρυσή του στοχεύει στη δημιουργία «ευνοϊκών συνθηκών για μια διαρκή ειρήνη» στην περιοχή.

Χθες η Τουρκία ανακοίνωσε ότι στο κέντρο θα εργάζονται ένας τούρκος στρατηγός και 38 υπάλληλοι.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ανακοίνωσε ότι «η επιτήρηση θα πραγματοποιείται με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα καθώς και με αξιολόγηση των δεδομένων που θα λαμβάνονται από άλλες πηγές».

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ηγέτης του Αζερμπαϊτζάν, Ιλάμ Αλίγιεφ, συζήτησαν την ίδρυση του κέντρου σε τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή. Και οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν την εξέλιξη και εξέφρασαν τις ελπίδες τους πως, το έργο της θα σταθεροποιήσει περαιτέρω την κατάσταση στην επίμαχη περιοχή.

Η σύγκρουση Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ , που ξέσπασε τον περασμένο Σεπτέμβρη, έφερε στην επιφάνεια τον ανταγωνισμό πολλών «παικτών» στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου, όπου διασταυρώνονται τα συμφέροντα πολλών ιμπεριαλιστικών κέντρων. Καθοριστική εμπλοκή στη σύγκρουση είχαν για άλλη μια φορά η Ρωσία και η Τουρκία, με την τελευταία να υποστηρίζει ανοιχτά το Αζερμπαϊτζάν, ενδεχομένως και στρατιωτικά, σύμφωνα με καταγγελίες και δημοσιεύματα, ενώ σε δεύτερο πλάνο ήταν η παρέμβαση των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Με πληροφορίες από Sputnik και ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...