Ναγκόρνο Καραμπάχ: Νέο ένοπλο επεισόδιο με τουλάχιστον πέντε νεκρούς

Ακόμη ένα ένοπλο επεισόδιο, αυτή τη φορά με τουλάχιστον πέντε νεκρούς, σημειώθηκε την Κυριακή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, με τους Αρμένιους και τους Αζέρους να αλληλοκατηγορούνται για την ευθύνη.

Οι αρμενικές αρχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσαν ότι τρεις αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους όταν μια ομάδα «σαμποτέρ» του αζέρικου στρατού άνοιξε πυρ εναντίον ενός οχήματος της αστυνομίας της αρμενικής διοίκησης.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν διέψευσε αυτήν την εκδοχή, λέγοντας ότι η ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε αφού οι Αζέροι επιχείρησαν να ελέγξουν οχήματα για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι μετέφεραν όπλα από την Αρμενία σε περιοχές του Καραμπάχ που ελέγχονται από το Μπακού. Σύμφωνα με το υπουργείο, σκοτώθηκαν δύο Αζέροι στρατιώτες.

Από τον Δεκέμβρη ο οδικός άξονας που συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο λεγόμενος «διάδρομος του Λατσίν», είναι αποκλεισμένος από το Αζερμπαϊτζάν. Μετά και το χθεσινό επεισόδιο, η Αρμενία έκρινε ότι είναι «ζωτικής σημασίας» να αναπτυχθεί στον διάδρομο του Λατσίν και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μια ομάδα διεθνών παρατηρητών και ερευνητών. Το Αζερμπαϊτζάν από την πλευρά του ζητεί να ιδρυθεί «ένα κατάλληλο φυλάκιο ελέγχου».

Παράλληλα, το Αζέρικο υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ορισμένες θέσεις των ενόπλων δυνάμεών του στα σύνορα με την Αρμενία και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ δέχθηκαν πυρά 19 φορές από την Κυριακή το απόγευμα ως τη Δευτέρα τα ξημερώματα.

«Μέλη των παράνομων ενόπλων ομάδων της Αρμενίας στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, όπου έχει αναπτυχθεί προσωρινά το ρωσικό ειρηνευτικό σώμα, πυροβόλησαν κατά των θέσεων του στρατού του Αζερμπαϊτζάν προς την πόλη Σούσα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Αρμενία απέρριψε τις κατηγορίες του Αζερμπαϊτζάν ως αναληθείς.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ εξέφρασε ανησυχία για τις «πολλαπλές παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός που σημειώθηκαντις τελευταίες ημέρες. Ενα ένοπλο επεισόδιο στις 5 Μαρτίου προκάλεσε απώλειες ζωών τόσο από την αρμενική όσο και από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δείτε ακόμα...