Ναγκόρνο Καραμπάχ: Οι Αρμένιοι του θύλακα ανακοίνωσαν ότι καταθέτουν τα όπλα και αρχίζουν συνομιλίες

Οι Αρμένιοι του θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν τα όπλα σήμερα στο πλαίσιο εκεχειρίας που επετεύχθη με το Αζερμπαϊτζάν και τέθηκε σε ισχύ στις 12:00 ώρα Ελλάδος, κατόπιν ρωσικής μεσολάβησης, την επομένη επίθεσης που εξαπέλυσε το Μπακού στον διαφιλονικούμενο θύλακα.

«Συμφωνία συνήφθη για να αποσυρθούν εναπομείνασες μονάδες και στρατιωτικοί των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας (…) και για τη διάλυση και τον πλήρη αφοπλισμό των ενόπλων σχηματισμών του Στρατού ’Αμυνας του Ναγκόρνο Καραμπάχ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η προεδρία των Αρμενίων αυτονομιστών.

Επίσης διευκρίνισε ότι οι πρώτες συνομιλίες που αφορούν «την επανένταξη» του εδάφους στο Αζερμπαϊτζάν θα διεξαχθούν αύριο, 21 Σεπτεμβρίου, στην πόλη Γεβλάκ του Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με τους αυτονομιστές και το Μπακού, η συμφωνία αυτή επετεύχθη κατόπιν μεσολάβησης των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων, που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή από τα τέλη του 2020 και τον τερματισμό πολέμου έξι εβδομάδων, τον οποίο κέρδισε το Αζερμπαϊτζάν.

Το υπουργείο ’Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν επιβεβαίωσε, μετά τους αυτονομιστές, ότι οι δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα αφοπλιστούν και ότι εκεχειρία θα ετίθετο σε ισχύ στις 12:00 ώρα Ελλάδας, λιγότερο από 24 ώρες μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης του Αζερμπαϊτζάν για να ξαναθέσει υπό τον έλεγχό του τον θύλακα.

«Οι στρατιωτικές μονάδες της Αρμενίας στην περιοχή του Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν και οι αρμενικές παράνομες ένοπλες ομάδες καταθέτουν τα όπλα, εγκαταλείπουν τις θέσεις τους και τα φυλάκιά τους και αφοπλίζονται πλήρως», σημειώνει το υπουργείο, επικαλούμενο τους όρους της συμφωνίας. Σύμφωνα με το ίδιο, οι αρμενικές ένοπλες δυνάμεις θα εγκαταλείψουν το Ναγκόρνο Καραμπάχ και οι δυνάμεις των αυτονομιστών “διαλύονται”, ενώ “όλα τα όπλα και ο βαρύς εξοπλισμός” θα παραδοθούν.

Η αζέρικη προεδρία επιβεβαίωσε από την πλευρά της την διεξαγωγή αύριο διαπραγματεύσεων στην πόλη Γεβλάκ του Αζερμπαϊτζάν.

Τουλάχιστον 32 νεκροί και 200 τραυματίες

Η Αρμενία είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι τουλάχιστον 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 200 τραυματίστηκαν κατά την επίθεση που εξαπέλυσαν χθες οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν στον διαφιλονικούμενο θύλακα.

«Υπάρχουν μέχρι στιγμής 32 νεκροί, πάνω από 200 τραυματίες, μεταξύ των οποίων 7 νεκροί (εκ των οποίων 2 παιδιά) και 35 τραυματίες (εκ των οποίων 13 παιδιά) στον άμαχο πληθυσμό», αναφέρει σε ανάρτησή της στο Facebook η Αναχίτ Μανασιάν, αξιωματούχος επιφορτισμένη με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πασινιάν: «Δεν συμμετείχαμε στη σύνταξη συμφωνίας»

Η Αρμενία «δεν συμμετείχε» στην σύνταξη της συμφωνίας εκεχειρίας δήλωσε σήμερα ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν. «Έχουμε λάβει γνώση της απόφασης των αρχών του Καραμπάχ να παύσουν τις εχθροπραξίες και να καταθέσουν τα όπλα», δήλωσε σε διάγγελμά του προς το έθνος που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, την επομένη της επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν για την ανακατάληψη του διαφιλονικούμενου θύλακα.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Αρμενία δεν έχει στρατιωτικές μονάδες στην περιοχή από τον Αύγουστο του 2021.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Δείτε ακόμα...