Ναγκόρνο Καραμπάχ: Οι Αζέροι κατεδάφισαν το κτίριο του κοινοβουλίου των Αρμένιων αυτονομιστών

Η δημόσια τηλεόραση του Αζερμπαϊτζάν μετέδωσε πλάνα στα οποία εκσκαφείς γκρεμίζουν το κτίριο στο οποίο στεγαζόταν κάποτε το αρμενικό κοινοβούλιο του αποσχισθέντα θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η κατεδάφιση σε ζωντανή μετάδοση, με τις γιγαντιαίες μεταλλικές δαγκάνες να σκίζουν τους τοίχους του ερειπωμένου κτιρίου, υπογραμμίζει το γεγονός ότι το Μπακού ανέκτησε τον έλεγχο του θύλακα αφού οι δυνάμεις του τον ανακατέλαβαν πέρσι και περισσότεροι από 100.000 Αρμένιοι κάτοικοι έφυγαν από την περιοχή. Το Ναγκόρνο Καραμπάχ ήταν ντε φάκτο ανεξάρτητο από το Μπακού μετά τον πόλεμο που ακολούθησε τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν μετέδωσαν ότι το κτίριο του κοινοβουλίου, μαζί με ένα γειτονικό κτίσμα που στέγαζε την ένωση των Αρμένιων βετεράνων πολέμου, κατεδαφίστηκαν επειδή είχαν χτιστεί «παρανόμως».

Η Αρμενία κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν για εθνοκάθαρση, κάτι που αρνείται το Μπακού, επιμένοντας ότι οι Αρμένιοι κάτοικοι του θύλακα είναι ευπρόσδεκτοι και μπορούν να παραμείνουν στο έδαφος αυτό. Από την πλευρά τους, οι Αρμένιοι του Καραμπάχ λένε ότι έφυγαν μαζικά γιατί δεν αισθάνονται ασφάλεια στο Αζερμπαϊτζάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δείτε ακόμα...