Ναγκόρνο Καραμπάχ: Συμφωνία Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για εκεχειρία από σήμερα το μεσημέρι

Λεωφόρος των Μαχητών της Ελευθερίας, Στεπάνακερτ, Ναγκόρνο-Καραμπαχ
Φώτο Αρχείου / Λεωφόρος των Μαχητών της Ελευθερίας, Στεπάνακερτ, Ναγκόρνο-Καραμπαχ / Πηγή: By Baykar Sepoyan – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=58950732

Κατάπαυση του πυρός συμφώνησαν Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία από σήμερα το μεσημέρι στις 12:00 (11:00 ώρα Ελλάδας), με σκοπό την ανταλλαγή των κρατουμένων και των σορών όλων όσων σκοτώθηκαν στη σύγκρουση μεταξύ των Αζερικών και των εθνικών Αρμενικών δυνάμεων για την περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Μετά τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών ο Λαβρόφ ανέφερε πως «Μια κατάπαυση του πυρός ανακοινώνεται από τις 12:00 το μεσημέρι της 10ης Οκτωβρίου 2020 για ανθρωπιστικούς σκοπούς» ενώ θα διαρκέσει πάνω από 10 ώρες. Ακόμα τόνισε πως μια τέτοια κίνηση θα επιτρέψει «την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, άλλων ανθρώπων και των σορών όσων σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις…», σημειώνοντας πως η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού θα ενεργήσει μεσολαβητικά στην ανθρωπιστική επιχείρηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Ζοχράμπ Μνατσακανάν και ο ομόλογός του από το Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ δεν έκαναν κάποιες δηλώσεις.

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία δεσμεύτηκαν επίσης «σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ταχείας ειρηνικής διευθέτησης» της σύγκρουσης με τη διαμεσολάβηση των συμπροέδρων της Ομάδας του Μινσκ, σημείωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, συμπληρώνοντας πως οι «συγκεκριμένες παράμετροι» για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός θα συμφωνηθούν αργότερα.

Οι δεκάωρες συνομιλίες στην Μόσχα ήταν η πρώτη διπλωματική επαφή μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν από τις 27 Σεπτεμβρίου όταν Αρμένιοι αυτονομιστές της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με την υποστήριξη της Αρμενίας και οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν να συγκρούονται με αποτέλεσμα εκατοτνάδες νεκρούς. Παράλληλα έχει προκαλέσει φόβους για ευρύτερη πολεμική εμπλοκή κυρίως με την εμπλοκή της Τουρκίας που είναι στενός σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάζν, αλλά και τη Ρωσία που έχει αμυντικό σύμφωνο με την Αρμενία.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...