Ναγκόρνο Καραμπάχ: Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Αρμενίας

Αραράτ Μιρζογιάν, υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε σήμερα κατά τη συνάντηση με τον Αρμένιο ομόλογό του, Αραράτ Μιρζογιάν, στη Μόσχα, ότι δεν βλέπει ούτε δυνατότητα, ούτε ανάγκη για διάλογο με τη Δύση για την περιοχή του Νοτίου Καυκάσου και για άλλα παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα.

«Βλέπουμε πολύ καλά ποιους στόχους επιδιώκει η Δύση στον Νότιο Καύκασο. Στην πραγματικότητα, δεν τους αποκρύπτει, αλλά τους διακηρύσσει: Να απομακρύνει τη Ρωσία (από την περιοχή)», σημείωσε.

Στο μεταξύ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν συνομίλησε χθες με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, και του πρότεινε την στήριξη των ΗΠΑ στην διευκόλυνση των διμερών ειρηνευτικών συνομιλιών με το Αζερμπαϊτζάν.

Παράλληλα ο Λαβρόφ δήλωσε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Αρμενία δεν έχει εγκαταλείψει την απόφασή της να αναπτύξει αποστολή παρατηρητών του «αμυντικού» συμφώνουν της Ρωσίας, Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO). Υπενθύμισε ότι η απόφαση πάρθηκε μετά από πολύωρες συνομιλίες ενόψει της συνόδου κορυφής του CSTO στο Γερεβάν. «Το μόνο που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να φροντίσουμε να το υπογράψουν όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων», είπε.

Πάντως ο Αρμένιος ΥΠΕΞ επέμεινε πως «είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν διεθνείς μηχανισμοί για την πρόληψη της γενοκτονίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς και να αποσταλεί μια διεθνής διερευνητική αποστολή στον διάδρομο του Λατσίν και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ελπίζουμε σε συνεργασία με τη ρωσική πλευρά σε αυτό το θέμα».

Δείτε ακόμα...