Επίθεση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ εξαπέλυσε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν κάνοντας λόγο για «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις με «όπλα υψηλής ακρίβειας στην πρώτη γραμμή αλλά και σε βάθος» ως μέρος των επιχειρήσεων. Πρόκειται για τη σφοδρότερη ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή μετά το τέλος του πολέμου τον Νοέμβρη του 2020, ενώ συστηματικά προκύπτουν ένοπλα επεισόδια στα σύνορα Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.
Στο Νότιο Καύκασο «διασταυρώνονται» τα συμφέροντα πολλών ιμπεριαλιστικών κέντρων και, τον τελευταίο χρόνο ιδιαίτερα, ΗΠΑ και ΕΕ προσπαθούν να αυξήσουν την επιρροή τους έναντι της Ρωσίας παίζοντας τον ρόλο «διαμεσολαβητή» στις διαπραγματεύσεις Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν για συνθήκη «ειρήνης», οριοθέτηση των μεταξύ τους συνόρων και για το καθεστώς του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Γκεγάμ Στεπανιάν, υποστήριξε απόψε ότι τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις επιχειρήσεις του αζέρικου στρατού στην περιοχή. Σύμφωνα με τον Στεπανιάν, δύο από τα θύματα ήταν άμαχοι. Λίγο αργότερα πρόσθεσε ότι τραυματίστηκαν άλλοι 138, εκ των οποίων οι 29 είναι άμαχοι.
Λίγο νωρίτερα, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε σε ανάρτησή του ότι εκκενώθηκαν έξι κοινότητες. «Οι άμαχοι έξι κοινοτήτων του Αρτσάχ (σ.σ. η ονομασία με την οποία αποκαλούν το Ναγκόρνο Καραμπάχ οι αυτονομιστές) απομακρύνθηκαν» λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων, έγραψε.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ρωσικές ειρηνευτικές στρατιωτικές δυνάμεις απομακρύνουν αμάχους από τις «πιο επικίνδυνες περιοχές» του θύλακα. «Μέσα στην ημέρα, 469 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 185 παιδιά, μεταφέρθηκαν στην τοποθεσία που βρίσκεται το ρωσικό ειρηνευτικό σώμα», σύμφωνα με την ανακοίνωση. «Μέλη του ιατρικού προσωπικού… παρείχαν βοήθεια σε εννέα τραυματίες πολίτες, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά», υπογράμμισε το υπουργείο.
«Η επιχείρηση κοντεύει να ολοκληρωθεί»
Το απόγευμα σύμβουλος του Αζέρου προέδρου ανακοίνωσε πως «τα βασικά καθήκοντα» της επιχείρησης «κοντεύουν να ολοκληρωθούν». «Οι στρατιωτικοί στόχοι που καθορίσαμε έχουν ήδη εξουδετερωθεί. Και περαιτέρω, οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν σε πιο περιορισμένη κλίμακα», είπε.
Επίσης το Μπακού δήλωσε έτοιμο «να συναντηθεί με εκπροσώπους του αρμενικού πληθυσμού στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ στην πόλη Yevlakh του Αζερμπαϊτζάν» μετά από έκκληση που έλαβε από τις αρχές του Στεπανακέρτ.
Πασινιάν: «Δυνάμεις» προσπαθούν να σύρουν την Αρμενία σε πόλεμο
Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Ν. Πασινιάν δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ότι το Αζερμπαϊτζάν «ξεκίνησε χερσαία επιχείρηση με στόχο την εθνοκάθαρση των Αρμενίων του Καραμπάχ» και κατηγόρησε «εσωτερικές και εξωτερικές δυνάμεις» ότι «θέλουν να σύρουν την Αρμενία» σε πόλεμο. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι «Ενοπλες Δυνάμεις της Αρμενίας στο Ναγκόρνο Καραμππάχ, δεν υπάρχουν» και ότι η Αρμενία «δεν εμπλέκεται σε ένοπλες ενέργειες».
Παράλληλα κατήγγειλε εκκλήσεις «από διάφορα μέρη» για πραξικόπημα στην Αρμενία.
Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα κοντά στο αρμενικό υπουργικό συμβούλιο και συγκρούστηκαν με την αστυνομία.
Το τελευταίο διάστημα η Αρμενία εκφράζει έντονα τη δυσαρέσκειά της για τη στάση της Ρωσίας και την ανοχή που δείχνει στην «αζέρικη επιθετικότητα», ενώ το αμυντικό σύμφωνο της Ρωσίας Οργανισμός Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO) στο οποίο συμμετέχει και η Αρμενία, κρατά «ουδέτερη» στάση στη σύγκρουση.
Μάλιστα Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε σήμερα πως οι ρωσικές «ειρηνευτικές» δυνάμεις στο Καραμπάχ «δεν έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν όπλα εφόσον δεν απειλείται η ζωή τους».
Η Αρμενία πραγματοποίησε πρόσφατα κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ με τον Πασινιάν να δηλώνει πως η Ρωσία αποσύρεται σταδιακά από τον Νότιο Καύκασο εξαιτίας της σύγκρουσης στην Ουκρανία, προκαλώντας έντονη δυσαρέσκεια στη Μόσχα.
Η Ρωσία κάλεσε «τα αντιμαχόμενα μέρη να σταματήσουν την αιματοχυσία και να επιστρέψουν στον δρόμο μιας πολιτικής και διπλωματικής διευθέτησης».
Ολα τα βήματα για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος του Καραμπάχ σκιαγραφούνται στο σύνολο των τριμερών συμφωνιών των ηγετών της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, οι οποίες εγκρίθηκαν από το 2020 έως το 2022, τόνισε το ρωσικό ΥΠΕΞ, κάνοντας λόγο για «σοβαρές προϋποθέσεις για πρόοδο στην ειρηνική επίλυση» και για «την επανέναρξη του άμεσου διαλόγου μεταξύ Μπακού και Στεπανακέρτ».
Συνομιλία με Μακρόν
Ο Νικόλ Πασινιάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την εκπρόσωπό του Ναζελί Μπαγντασαριάν, ο Πασινιάν και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ‘Αντονι Μπλίνκεν υπογράμμισαν ότι είναι «απαράδεκτη» η προσφυγή στη βία και τόνισαν ότι είναι αναγκαίο να ενεργοποιηθούν οι διεθνείς μηχανισμοί αποκλιμάκωσης.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε στον Αρμένιο πρωθυπουργό ότι θα ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να συζητηθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον Καύκασο.
Η ΕΕ καταδίκασε τη στρατιωτική κλιμάκωση και κάλεσε το Μπακού να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να «επιστρέψουμε στον διάλογο μεταξύ Μπακού και των Αρμενίων του Καραμπάχ». «Αυτή η στρατιωτική κλιμάκωση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για να εξαναγκάσει την έξοδο του τοπικού πληθυσμού», προστίθεται.
Τουρκία: Το Αζερμπαϊτζάν αναγκάστηκε να λάβει μέτρα
Το Αζερμπαϊτζάν αναγκάστηκε να λάβει μέτρα στο κυρίαρχο έδαφός του στο Ναγκόρνο Καραμπάχ αφού οι ανησυχίες του Μπακού δεν αμβλύνθηκαν μετά τον πόλεμο με την Αρμενία το 2020 στην περιοχή, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. «Ως αποτέλεσμα των δίκαιων και νόμιμων ανησυχιών του για την κατάσταση, καθώς το Μπακού εξέφραζε επανειλημμένα ότι οι ανησυχίες του δεν μετριάστηκαν σχεδόν τρία χρόνια μετά το τέλος του Δεύτερου Πολέμου του Καραμπάχ, το Αζερμπαϊτζάν αναγκάστηκε να λάβει μέτρα που κρίνει απαραίτητα στο κυρίαρχο έδαφός του», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.
«Πιστεύουμε ότι η συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, που διεξάγονται σχολαστικά μέχρι σήμερα, με στόχο να φέρουν αποτελέσματα είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη ειρήνης, ασφάλειας, ευημερίας και διαρκούς σταθερότητας στην περιοχή», συμπλήρωσε η ‘γκυρα, σύμμαχος του Μπακού.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε επίσης ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters