Ναγκόρνο Καραμπάχ: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις αλλά και τα πολύπλευρα παζάρια

Ενώ συνεχίζεται η παραβίαση της εκεχειρίας που έχει συμφωνηθεί (ήδη δυο φορές) μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, με τις δύο πλευρές να αναφέρουν ένοπλες συγκρούσεις στη γραμμή του μετώπου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, παράλληλα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται παζάρια μεταξύ διαφόρων «παικτών» για τη στρατηγική περιοχή του Νότιου Καύκασου.

Την Παρασκευή αναμένονται στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί Εξωτερικών Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, οι οποίοι θα συναντηθούν με τον Αμερικανό ομόλογό τους, Μάικ Πομπέο. «Είναι μια περίπλοκη διπλωματική κατάσταση», δήλωσε ο Πομπέο και πρόσθεσε ότι η θέση των ΗΠΑ, όπως και των ευρωπαϊκών χωρών, είναι να παύσει η σύγκρουση, όλες οι χώρες να μείνουν εκτός και να μην τροφοδοτούν τη σύγκρουση, να μην παρέχουν οπλικά συστήματα και υποστήριξη.

«Και σε αυτό το σημείο μπορεί να επιτευχθεί μια διπλωματική λύση που θα ήταν αποδεκτή από όλους», είπε ο Πομπέο. Στη συνάντηση με τον Πομπέο θα συμμετάσχουν και οι εκπρόσωποι Γαλλίας και Ρωσίας στην Ομάδα του Μινσκ.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κάλεσε τις δύο πλευρές και τις ξένες δυνάμεις «να απέχουν από ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν στη συνέχιση των εχθροπραξιών, με περαιτέρω θύματα», μετά από συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον Αρμένιο Πρόεδρο, Αρμέν Σαρκισιάν.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν στη Μόσχα, τονίζοντας ωστόσο ότι οι προοπτικές της ειρηνικής ρύθμισης με την τρέχουσα κυβέρνηση της Αρμενίας παραμένουν «μακρινές».

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απέρριψε έμμεσα την προοπτική συμμετοχής της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις θέμα που εγείρει η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν για τη διευθέτηση της σύγκρουσης, λέγοντας πως η συμμετοχή τρίτων χωρών στα υπάρχοντα σχήματα θα πρέπει να έχει τη συγκατάθεση και των δύο εμπόλεμων πλευρών.

Την ίδια ώρα ο Αλίεφ δηλώνει ότι δεν θα συμφωνήσει ποτέ στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, θύλακα που κατοικείται και διοικείται κυρίως από Αρμένιους. «Ούτε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων είχαμε συμφωνήσει, και τώρα, που έχουμε αποσπάσει την πλειονότητα των εδαφών, είναι αδιαπραγμάτευτο», τόνισε ο Αζέρος Πρόεδρος.

Δείτε ακόμα...