Ναγκόρνο Καραμπάχ: Τουλάχιστον τρεις νεκροί από τη νέα αναζωπύρωση της έντασης

ναγκόρνο καραμπάχ

Οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσαν χθες ότι κατέλαβαν αρκετές θέσεις και κατέστρεψαν στόχους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, σε νέες εχθροπραξίες με τις δυνάμεις της Αρμενίας, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι και ενώ η αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην περιοχή εγείρει φόβους πως ο πόλεμος θα ξαναρχίσει.

Ο πρόεδρος της μη αναγνωρισμένης «Δημοκρατίας» του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Δημοκρατία του Αρτσάχ), Aρ. Χαρουτιουνιάν, υπέγραψε χτες διάταγμα μερικής στρατιωτικής κινητοποίησης εξαιτίας της αύξησης της έντασης στη γραμμή επαφής με το Αζερμπαϊτζάν.

Στα σύνορα των δύο κρατών, που παραμένουν ακαθόριστα μετά τον πόλεμο του 2020 στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, σημειώνονται συχνά ένοπλα επεισόδια, αναδεικνύοντας την εύθραυστη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπογράφηκε με διαμεσολάβηση της Ρωσίας, ενώ στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου παρεμβαίνουν πολλοί «παίκτες».

Οι δύο λαοί, που ζούσαν ειρηνικά επί ΕΣΣΔ, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού έχουν ανοίξει έναν μακρύ κύκλο αίματος εξαιτίας των συμφερόντων των αστικών τάξεων των δύο χωρών, που έχουν τη στήριξη ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσίας, ΕΕ, Τουρκίας) οι οποίες προωθούν τα δικά τους συμφέροντα στη γεωστρατηγικά και ενεργειακά ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου και της Κασπίας.

Στο πλαίσιο αυτό Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν έχουν ανακοινώσει πως ξεκινούν ειρηνευτικές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μεταξύ τους συνόρων, με την ΕΕ, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμεσολάβηση.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι επιδεινώνεται η κατάσταση στον αμφισβητούμενο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και κατηγόρησε τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν για παραβίαση της εκεχειρίας, σημειώνοντας πως οι ρωσικές «ειρηνευτικές» δυνάμεις επιδιώκουν τη σταθεροποίηση της κατάστασης.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι «βαθιά ανήσυχη» για τις νέες μάχες δυνάμεων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν οι οποίες ξέσπασαν στον διεκδικούμενο θύλακο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις.

«Καλούμε να ληφθούν άμεσα μέτρα για να μειωθούν οι εντάσεις και να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...