Ναρκωτικά: Παναγιώτης μέλος θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ – Ξεκίνησα στα 13 με κάνναβη…

Ναρκωτικά - Στεγνά προγράμματα - Πρωτοβουλία θεραπευτικών κοινοτήτων του ΚΕΘΕΑ
Φώτο Αρχείου / Πρωτοβουλία θεραπευτικών κοινοτήτων του ΚΕΘΕΑ / Πηγή: Eurokinissi

«Ξεκίνησα στα 13 με κάνναβη, διέκοψα και το σχολείο, ήμασταν πέντε αδέλφια, έπρεπε να δουλέψω. Από τα 5 αδέλφια, οι τρεις κάναμε χρήση. Στη συνέχεια, στα 15, μπήκα και σε άλλες ουσίες. Από κει και πέρα έκανα πράγματα μόνο για να εξασφαλίζω χρήματα και να αγοράζω ναρκωτικά. Αυτό γινόταν και στη στρατιωτική θητεία μου. Όταν απολύθηκα ήμουν χάλια. Δεν μπορούσα να με αντέξω άλλο και μου σύστησαν το ΚΕΘΕΑ. Ξεκίνησα λέγοντας μέσα μου “υπάρχει ένα μέρος να κόψω τα ναρκωτικά”.

Πήγα στο πρόγραμμα και μέσα από μένα ενημερώθηκαν και τα αδέλφια μου. Μπήκαμε και οι 3 σε κοινότητες του ΚΕΘΕΑ. Όμως υπήρχαν κρυμμένα πράγματα που με βασάνιζαν. Υποτροπίασα. Τότε βρήκα αμέσως το θάρρος να ξαναχτυπήσω την πόρτα του ΚΕΘΕΑ. Σήμερα είμαι 3,5 χρόνια μακριά απ’ όλα τα ναρκωτικά. Το ίδιο και τα αδέλφια μου. Η αδελφή μου είναι 10 χρόνια απεξαρτημένη και ο αδελφός μου 6 χρόνια.

Παλέψαμε πολύ γι’ αυτό. Να μην ξανακάνω τα ίδια λάθη, απαλλάχτηκα από τις άδικες ενοχές μου, δεν είμαι πια μόνος, δουλεύω, αθλούμαι, έχω σχέση. Ο,τι κάνω είναι με καθαρή σκέψη. Αυτό που πάει να γίνει στο ΚΕΘΕΑ είναι άτιμο και ύποπτο. Όταν έχεις τόσο σωστό εργαλείο δεν το βλάπτεις, το ενισχύεις. Αν είμαι δύσκολα, έχω ανθρώπους από το προσωπικό που θα τους πάρω οποιαδήποτε ώρα και θα με στηρίξουν. Δεν είναι όπως στις ιδιωτικές κλινικές, που περνούσε ο γιατρός, σου ‘λεγε “τι θες;”, “θέλω να πιω” και σου ‘δινε τα χάπια.

Από τα 13 μέχρι τα 21 προσέγγισα άλλους τρόπους. Πήγα σε ιδιώτες, πήγα στα υποκατάστατα. Τίποτα δεν με βοήθησε να καθαρίσει το μυαλό μου, να εκφραστεί η άποψή μου. Απλά παρέμενα σε καταστολή. Να μη στροφάρει το μυαλό. Όσους γνωστούς είχα, τον ίδιο Γολγοθά είχαν ή είναι ακόμη σ’ αυτόν. Στηρίζω ολόψυχα αυτό που εγώ έμαθα, έζησα και αγάπησα ως ΚΕΘΕΑ», λέει ο Παναγιώτης.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...