NASA: Η ευθυγράμμιση της αύξησης της στάθμης της θάλασσας με τον σεληνιακό κύκλο θα φέρει ρεκόρ πλημμυρών

Σπα, πόλη του Βελγίου / Πλημμύρες στο Βέλγιο με δεκάδες τραυματίες και νεκρούς
Σπα, πόλη του Βελγίου / Πλημμύρες στο Βέλγιο με δεκάδες τραυματίες και νεκρούς / Πηγή: TWITTER

Οι μεγάλες πλημμύρες ή αλλιώς παλίρροιες είναι ήδη ένα συνηθισμένο πρόβλημα σε πολλές πόλεις στις ακτές του Ατλαντικού και του Κόλπου των ΗΠΑ. Ωστόσο, από τα μέσα της δεκαετίας του 2030, η ευθυγράμμιση της αύξησης της στάθμης της θάλασσας με τον σεληνιακό κύκλο θα φέρει στις παράκτιες πόλεις σε όλες τις ΗΠΑ ρεκόρ πλημμυρών. Αυτά σύμφωνα με μελέτη της NASA, που λαμβάνει υπόψη όλες τις γνωστές ωκεάνιες και αστρονομικές αιτίες πλημμυρών.

Η ταλάντευση της Σελήνης είναι ένα φυσικό φαινόμενο που εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1728 και χρειάζεται 18.6 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Κατά το πρώτο μισό αυτής της διάρκειας οι παλίρροιες μειώνονται, ενώ στο δεύτερο μισό απελευθερώνονται και βλέπουμε πολύ μεγαλύτερη παλίρροια από το συνηθισμένο.

Η NASA προειδοποιεί για ρεκόρ πλημμυρών στη Γη οι οποίες θα διαρκέσουν 10 χρόνια. Οι πλημμύρες θα είναι πιο συχνές και πιο έντονες από ποτέ και θα επηρεάσουν κάθε πόλη και οικισμό που βρίσκεται σε ακτογραμμή, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στις υποδομές και μετακινήσεις πληθυσμών.

Παράλληλα, τα λιμνάζοντα νερά θα γίνουν εστίες μόλυνσης. Οι ερευνητές μελέτησαν 89 τοποθεσίες σε παράκτιες περιοχές των ΗΠΑ σε βάθος χρόνου μέχρι το 2080. Ο διοικητής της NASA, Bill Nelson, τόνισε πως η έρευνα είναι κρίσιμη για να μελετήσουν οι παράκτιες περιοχές τα μέτρα που πρέπει να λάβουν.

Η έρευνα της NASA συνδέει την ‘κλιματική αλλαγή’ και την αύξηση της στάθμης της θάλασσας με το φαινόμενο της ταλάντευσης της Σελήνης. Δεν μας εκπλήσσει. Η «αλλαγή» είναι μια προσθετική επιδείνωση-επιτάχυνση στις αέναες εξελικτικές διαδικασίες της φύσης. Η ‘αλλαγή’ είναι η καπιταλιστική δράση και οι επιπτώσεις της στην φύση.

Οι δυνατότητες της τεχνολογίας θα μπορούσε να μειώσει τις επιπτώσεις από τέτοια φυσικά φαινόμενα

Προφανώς, η Σελήνη δεν λειτουργεί με αυτούς τους φυσικούς νόμους μόνο σήμερα. Είναι μια διαχρονική κίνηση αιώνων στη λειτουργία της. Από την εποχή πριν την εξέλιξη του ανθρώπου. Εποχές ανά τους αιώνες, που δεν υπήρχε η λεγόμενη «κλιματική αλλαγή». Θυμίζουμε ότι στους μύθους των αρχαίων λαών, υπήρχε σε πολλούς πολιτισμούς, ο μύθος ενός κατακλυσμού μέσα από τον γραπτό ή προφορικό τους λόγο. Αυτόν πρόβαλλε και ο Χριστιανισμός ως τιμωρία των ανθρώπων στη μη υπακοή του θεού και των διδαχών του – υποταγής – στο δουλοκτητικό σύστημα.

Αυτός ο κύκλος λειτουργίας των φυσικών φαινομένων, στην εποχή μας με την τεράστια επιστημονική και τεχνολογική γνώση και δυνατότητές της, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα αποτελέσματά τους στο περιβάλλον, στην εξασφάλιση της λαϊκής ευημερίας από κάθε παραγωγική δραστηριότητα, στην ενίσχυση της πρόληψης και της προστασίας του φυσικού πλούτου, της φύσης γενικότερα και των ενεργειών της. Η δυσκολία γι’ αυτήν την επίτευξη; Η εμπορευματοποίηση της γης, των υλικών πόρων της γης και των μέσων διαχείρισής τους με γνώμονα το επιχειρηματικό κέρδος.

Η αντιστοίχιση των δυνατοτήτων της επιστήμης με την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που στο επίκεντρό του έχει την εξασφάλιση της λαϊκής ευημερίας και την προστασία της ζωής των εργαζομένων. Με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και την εργατική εξουσία, για την οργάνωση της παραγωγής και της κοινωνίας σε έναν ανώτερο τρόπο ζωής, όπου τα αποτελέσματα της κοινωνικής εργασίας, θα αποδίδονται στους ίδιους τους παραγωγούς τους.

Με πληροφορίες απο NASA

Δείτε ακόμα...