Νασράλα: Η Χεσμπολάχ συμμετέχει στη σύγκρουση – Όλες οι επιλογές στο τραπέζι

«Παρούσα» στη σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστίνιων δηλώνει η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, προειδοποιώντας ότι η κλιμάκωση στην περιοχή είναι πολύ πιθανή και η ίδια διατηρεί όλες τις επιλογές στο τραπέζι.

«Κάποιοι είπαν ότι πρόκειται να εμπλακούμε στη μάχη… έχουμε εμπλακεί στη μάχη από τις 8 Οκτωβρίου» είπε ο ηγέτης της Χεσμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σε τηλεοπτικό μήνυμά του μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Η Χεζμπολάχ κλιμακώνει μέρα με τη μέρα τη δράση της, αναγκάζοντας το Ισραήλ να διατηρήσει τις δυνάμεις του κοντά στα σύνορα του Λιβάνου αντί στη Λωρίδα της Γάζας και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, είπε ο Νασράλα σε μια ομιλία που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

«Αυτό που συμβαίνει στα σύνορα μπορεί να μοιάζει ταπεινό αλλά είναι πολύ σημαντικό» είπε, χαρακτηρίζοντας τις συγκρούσεις άνευ προηγουμένου από το 1948. Ο Νασράλα επιβεβαίωσε επίσης ότι μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 57 μαχητές της Χεζμπολάχ καθώς και πολλοί άμαχοι προειδοποιώντας πως «εάν το Ισραήλ συνεχίσει να χτυπά τους αμάχους μας, λέω με δημιουργική ασάφεια: Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» και χαρακτήρισε «ρεαλιστική πιθανότητα» την περαιτέρω κλιμάκωση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.

Ο ηγέτης της Χεσμπολάχ, είπε ότι η απόφαση για την επιχείρηση της 7ης Οκτωβρίου «αποφασίστηκε και ξεκίνησε 100% από Παλαιστίνιους και μόνο από αυτούς», και το αποτέλεσμά της οδήγησε «σε σεισμό στην κοινωνική, πολιτική και στρατιωτική σφαίρα» ενώ πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν «επιπτώσεις για την παρουσία και το μέλλον του ισραηλινού καθεστώτος».

Εκτίμησε ότι «το Ισραήλ είναι πιο αδύναμο από έναν ιστό αράχνης» και ότι για έναν ολόκληρο μήνα δεν κατάφερε ούτε ένα στρατιωτικό επίτευγμα, πέρα από το να σκοτώνει παιδιά και γυναίκες. «Για έναν ολόκληρο μήνα, το Ισραήλ δεν μπόρεσε να προσφέρει ούτε μία στρατιωτική επιτυχία», είπε ο Νασράλα και πρόσθεσε πως το Ισραήλ μπορεί να πάρει πίσω ομήρους μόνο μέσω διαπραγμάτευσης.

Αναφορικά με το Ιράν, είπε ότι η Τεχεράνη «υποστηρίζει ανοιχτά την αντίσταση, αλλά δεν ασκεί καμία επιρροή στους ηγέτες της που υπηρετούν τους δικούς τους στόχους».

Κάλεσε τις αραβικές χώρες να σταματήσουν τις εξαγωγές πετρελαίου και τροφίμων στο Ισραήλ και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνες για τον πόλεμο στη Γάζα, αποκαλώντας το Ισραήλ «εκτελεστικό εργαλείο».

«Οι ΗΠΑ ελέγχουν τον πόλεμο στη Γάζα και πρέπει να πληρώσουν το τίμημα για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Ισραηλινοί», επισήμανε.

Σκιαγραφώντας τους στόχους της Χεσμπολάχ είπε ότι ο πρώτος είναι να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα και ο δεύτερος είναι οι Παλαιστίνιοι να νικήσουν.

Είπε επίσης ότι το Ισραήλ θα διέπραττε τη μεγαλύτερη βλακεία στην ιστορία του εάν αποφάσιζε να επιτεθεί στον Λίβανο και πρόσθεσε πως οι απειλές των ΗΠΑ να χτυπήσουν τις τοποθεσίες των μαχητών της Χεζμπολάχ δεν θα επηρεάσουν τη θέση τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Al Jazeerra

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...