ΝΑΤΟ – ΕΕ: Κάλεσμα επιτάχυνσης της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων

Στρατιωτική Βάση του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, Camp Bondsteel
Φώτο Αρχείου / Στρατιωτική Βάση του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, Camp Bondsteel / Πηγή: KFOR

Κάλεσμα επιτάχυνσης της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων σε ΝΑΤΟ – ΕΕ απηύθυνε η αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κάρεν Ντόνφριντ, που περιοδεύοντας και στις 6 χώρες της περιοχής κατηγόρησε τη Μόσχα ότι «θέλει να καταστρέψει την ενότητα και τη δημοκρατική σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων» (όπως είπε από την Πρίστινα).

Στο Σαράγεβο, η Ντόνφριντ επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ για «την κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και πολυεθνικότητα» της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης (Β-Ε), καλώντας τους ηγέτες της χώρας «να εστιάσουν στη λειτουργία των κρατικών θεσμών», με φόντο και τα συνεχιζόμενα παζάρια για τον εκλογικό νόμο (που εντείνονται με τους Κροατοβόσνιους να διεκδικούν κι αυτοί αυξημένα περιθώρια αυτοτέλειας στη δράση τους, όπως οι Σερβοβόσνιοι). Πρόσθεσε δε ότι «οι ΗΠΑ δεν προσπαθούν να υπονομεύσουν τη “Σερβική Δημοκρατία” (σ.σ. RS τη μία από τις τρεις οντότητες που συναποτελούν την ομοσπονδιακή Βοσνία – Ερζεγοβίνη), αλλά δεν θα μείνουν στο περιθώριο την ώρα που η σημερινή ηγεσία της “RS” προσπαθεί να διασπάσει το κράτος (της Β-Ε)». Στο ίδιο πλαίσιο επιδοκίμασε το γεγονός ότι και η Β-Ε «ακολούθησε άλλες δημοκρατίες του κόσμου που καταδίκασαν τον ρωσικό πόλεμο ενάντια στην Ουκρανία» (αν και η ηγεσία της «RS» είχε προτείνει ουδέτερη στάση).

Στα Σκόπια, η Ντόνφριντ εξέφρασε δυσαρέσκεια επειδή «η διεξαγωγή των διακυβερνητικών διασκέψεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας με την ΕΕ (που σηματοδοτούν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων) έχει καθυστερήσει πάρα πολύ», επιμένοντας ότι «το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας βρίσκεται στην ΕΕ. Η ένταξή σας θα φέρει μεγαλύτερη σταθερότητα στα Βαλκάνια και μεγαλύτερη ευημερία στην Ευρώπη».

Στο μεταξύ, με φόντο τις συνεχιζόμενες διεργασίες γύρω από την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ασέν Βασίλεφ, συνάντησε στις Βρυξέλλες την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τον αντιπρόεδρο, Φρανς Τίμερμανς. Ο Βασίλεφ μετέφερε ουσιαστικά την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να αναλάβει αναβαθμισμένο ρόλο στην «απόκρουση» των «ρωσικών εκβιασμών», αφού είπε ότι «ζητήσαμε να χρησιμοποιηθούν οι βουλγαρικές υποδομές για τη διανομή φυσικού αερίου στην περιοχή, και θα χρησιμοποιηθούν γι’ αυτό το κέντρο (για τη διανομή των προμηθειών). Αναζητούμε την καλύτερη λύση υποδομής για να ξεκινήσουμε την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου και να βελτιστοποιήσουμε την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας».

Μεταξύ άλλων συζητιέται το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ο διαβαλκανικός αγωγός (Trans-Balkan gas pipeline) που επί 30 χρόνια μετέφερε ρωσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...