ΝΑΤΟ: Ένα απέραντο πεδίο ασκήσεων έχει γίνει η χώρα

ΝΑΤΟ: Ένα απέραντο πεδίο ασκήσεων έχει γίνει η χώρα - Ανθόφυτο Κιλκίς, Πολυεθνική Άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων με την ονομασία «SWIFT RESPONSE 23» (SR23)
Φώτο Αρχείου / Ανθόφυτο Κιλκίς, Πολυεθνική Άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων με την ονομασία «SWIFT RESPONSE 23» (SR23), με την συμμετοχή προσωπικού και μέσων από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και την Ολλανδία. Η SR23 διεξάγεται από την Κυριακή 07 έως το Σάββατο 20 Μαΐου 2023 παράλληλα σε 3 περιοχές της Ευρώπης, στην Ελλάδα, στην Εσθονία και στην Ισπανία, και αποτελεί μέρος της διακλαδικής πολυεθνικής άσκησης DEFENDER EUROPE 23 (DE23) που σχεδιάζουν και πραγματοποιούν οι δυνάμεις του United States Army Europe and Africa (USAREUR-AF), Σάββατο 13 Μαϊου 2023 (Γ.Τ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ/ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ/ EUROKINISSI)

Ένα απέραντο πεδίο ασκήσεων για ΝΑΤΟικούς έχει γίνει η χώρα, ως συνέπεια των συμφωνιών που έχουν υπογράψει οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Χαρακτηριστικά, την Τρίτη πραγματοποιήθηκε επιχειρησιακή συνεκπαίδευση στη Σκύρο με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ και της Ολλανδίας. Διεξήχθη στο πλαίσιο της β’ φάσης της Πολυεθνικής Ασκησης Ειδικών Επιχειρήσεων «Swift Response 23», η οποία με τη σειρά της διεξάγεται στο διάστημα 7 – 20 Μάη ταυτόχρονα σε Ελλάδα, Εσθονία και Ισπανία, ως μέρος της ευρύτερης, διακλαδικής πολυεθνικής άσκησης «Defender Europe 23», που σχεδιάζουν και πραγματοποιούν οι αμερικανικές δυνάμεις που επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική (USAREUR-AF), με σκοπό επισήμως «να επαυξήσουν την αποτρεπτική τους ικανότητα για να ανταποκριθούν σε οποιεσδήποτε απειλές κατά του ΝΑΤΟ και των εταίρων του».

Ενδεικτικά, έγιναν ήδη ενέργειες στο Ανθόφυτο Κιλκίς, με τη συμμετοχή μεταγωγικών αεροσκαφών και αλεξιπτωτιστών από τις ΗΠΑ, καθώς επίσης αλεξιπτωτιστών και ομάδας ανιχνευτών από την Ολλανδία. Η φάση της άσκησης στη Σκύρο περιλάμβανε διακλαδική επιχείρηση με σκοπό την ανακατάληψη του αεροδρομίου του νησιού. Συμμετείχαν μέσα και προσωπικό από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και την Ολλανδία.

Δείτε ακόμα...