ΝΑΤΟ: «Επαυξημένη – προωθημένη παρουσία» για την περικύκλωση της Ρωσίας

Συχνά αναφερόμαστε στη στρατηγική περικύκλωσης της Ρωσίας, που εφαρμόζεται από το ΝΑΤΟ. Τελευταία συχνά μαθαίνουμε για τις τεράστιες πολυεθνικές ασκήσεις που υλοποιούνται από την λυκοσυμμαχία και τις ΗΠΑ σε όλη την Ευρώπη, με στόχο επίσης τη Ρωσία. Στο πλαίσιο των ασκήσεων, κινητοποιήθηκε τρομακτικός όγκος στρατευμάτων και εξοπλισμών σε αέρα, θάλασσα και στεριά με την τελική πρόβα πολέμου να δίνεται στη Ρουμανία. Δεν είναι όμως μόνο οι ασκήσεις.  Το ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της «ενισχυμένης – προωθημένης παρουσίας» (enhanced Forward Presence – eFP) έχει αναπτύξει μόνιμα τέσσερα πολυεθνικά συγκροτήματα μάχης (battle groups) σε Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία.

Η απόφαση για την «ενισχυμένη – προωθημένη παρουσία» (eFP) λήφθηκε κατά τη σύνοδο της Βαρσοβίας (2016). Το 2014, κατά την σύνοδο της Ουαλίας, είχε προηγηθεί η απόφαση για υποστήριξη της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσία και ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Βαλτικής.

Στα πιο πάνω συγκροτήματα μάχης, επικεφαλής χώρες είναι η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γερμανία και οι ΗΠΑ αντίστοιχα. Πρόκειται για ετοιμοπόλεμες στρατιωτικές μονάδες «που δείχνουν ισχύ και διατλαντικούς δεσμούς», ενώ είναι «μέρος της μεγαλύτερης ενίσχυσης της συλλογικής άμυνας μέσα σε μια γενιά».  Τα στρατεύματα των νατοϊκών προωθημένων δυνάμεων έχουν ενταχθεί σε εκείνα των χωρών που τα φιλοξενούν. Καθένα από αυτά περιλαμβάνει περί τα 1000 άτομα. 

Η ΝΑΤΟϊκή δομή δυνάμεων στα Βορειοανατολικά σύνορα

Την ευθύνη της περιοχής έχει το Επιτελείο του «Πολυεθνικού νατοϊκού Σώματος Στρατού – Βορειοανατολικά» (Headquarters Multinational Corps Northeast – MNC NE). Το ΣΣ υφίσταται από το 1999, ως επιτελείο χαμηλής ετοιμότητας, με τη συμμετοχή Πολωνίας, Δανίας και Γερμανίας. Ως τέτοιο συμμετείχε τρεις φορές στις επιχειρήσεις του Αφγανιστάν. Από το 2017 το MNC NE «προβιβάστηκε», σε στρατηγείο «υψηλής ετοιμότητας» με έδρα το Szczecin της Πολωνίας. Σήμερα αποτελεί το πολυεθνικό επιτελείο διοίκησης των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε τυχόν επιχειρήσεις του στην περιοχή.

Οι κύριες μονάδες υπό τον έλεγχο του MNC NE που συντονίζουν τις δραστηριότητες των συγκροτημάτων μάχης της eFP κατά την ειρηνική περίοδο και θα αναλάβουν επιχειρήσεις σε περίπτωση πολέμου, είναι οι:

  • Multinational Division Northeast υπό τη διοίκηση της Πολωνίας  και έδρα στο Elblag της Πολωνίας  
  • Multinational Division North της Λετονίας υπό τη διοίκηση της Δανίας και έδρα στο Adazi της Λετονίας και Karup/Slagelse της Δανίας.
  • Command Support Brigade

Η περικύκλωση της Ρωσίας

Η νατοϊκή περικύκλωση της Ρωσίας δεν είναι λοιπόν εφεύρημα δημιουργίας εντυπώσεων:

  • Χερσαίες δυνάμεις: Όπως είδαμε αμέσως προηγουμένως, το ΝΑΤΟ διαθέτει τα επιτελεία μιας μεραρχίας βόρεια, μίας βορειοανατολικά και τα αντίστοιχα συγκροτήματα μάχης με μόνιμη παρουσία, υπό το ΣΣ στην Πολωνία. Το ημικύκλιο περικύκλωσης συμπληρώνεται επίσης με το επιτελείο μίας ακόμη μεραρχίας νοτιοανατολικά στη Ρουμανία (Multinational Division Southeast). Την τελευταία είδαμε να ενισχύεται από την Διακλαδική δύναμη αντίδρασης υπερυψηλής ετοιμότητας και άλλες στρατιωτικές δυνάμεις κατά την άσκηση «Steadfast Defender 2021» με την αξιοποίηση και της Αλεξανδρούπολης.
  • Ναυτικές δυνάμεις: αναπτύσσονται σε Μαύρη θάλασσα, Αιγαίο, Μεσόγειο, Β. Ατλαντικό και Βαλτική
  • Αεροπορικές δυνάμεις με ενισχυμένη αεροπορική αστυνόμευση εναερίου χώρου Βαλτικών χωρών και θάλασσας καθώς και Βαλκανικών χωρών και Μαύρης θάλασσας, χώρια οι πτήσεις των στρατηγικών βομβαρδιστικών σε όλη την περιοχή.

Απάντηση σε όλα τα παραπάνω, έδωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου η Ρωσία θα αναπτύξει περίπου 20 νέους στρατιωτικούς σχηματισμούς και μονάδες κοντά στα δυτικά της σύνορα έως το τέλος του έτους, ως απάντηση στις ενέργειες του ΝΑΤΟ.

Η Ελληνική εμπλοκή και οι επιπτώσεις

Όσα αναφέρθηκαν μέχρι εδώ, αποδεικνύουν πόσο πλήρης και πετυχημένη είναι η περιγραφή της γενικότερης κατάστασης από την θέση 11 του 2ου κειμένου των θέσεων της ΚΕ για το 21ο συνέδριο: «Η στρατηγική του ΝΑΤΟ χαρακτηρίζεται από τη σχεδιασμένη επέκταση σε όλη την υδρόγειο, … τη συγκρότηση ετοιμοπόλεμων στρατιωτικών µονάδων. Προωθείται σχέδιο που στοχεύει Ρωσία, Ιράν και Κίνα. Σε αυτό αποσκοπεί η συγκρότηση µονάδων πεζικού, αεροπορίας και ναυτικού, που πλήρως εξοπλισµένες θα µπορούν να επέµβουν σε 30 µέρες, σε κάθε µέτωπο που θα επιλέξει το ΝΑΤΟικό επιτελείο (τέσσερα 30άρια).

ΝΑΤΟικές δυνάµεις αναπτύσσονται σε πολλές περιοχές του πλανήτη, από το Αφγανιστάν και το Κόσοβο έως τη Βαλτική και τον Καύκασο, σε Μεσόγειο, Μαύρη Θάλασσα και Αφρική».

Στη θέση 15 επίσης επαναλαμβάνεται για μία ακόμη φορά, ότι η αστική τάξη της Ελλάδας επιδιώκει τη γεωπολιτική της αναβάθμιση, συµµετέχοντας ενεργά στους στρατιωτικούς – πολιτικούς σχεδιασµούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Μάλιστα η επιδίωξη αυτή «Αποτελεί στρατηγική επιλογή όλων των αστικών κοµµάτων, βασικό στοιχείο της στρατηγικής σύµπλευσής τους».

Επίσης δεν παραλείπεται, μεταξύ πολλών άλλων, να σημειωθεί στη συνέχεια, ότι «Στην πράξη, δηµιουργείται ένας ιστός στρατιωτικών βάσεων που καλύπτει γεωγραφικά όλες τις περιοχές της χώρας, καθιστά την Ελλάδα ορµητήριο υλοποίησης ιµπεριαλιστικών σχεδιασµών,Η Ρωσία και το Ιράν προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που µπει σε κίνδυνο η ασφάλειά τους από αµερικανικές βάσεις, θα τις χτυπήσουν µε πυραύλους. Η εµπλοκή της αστικής τάξης της Ελλάδας στους ανταγωνισµούς εµπλέκει τη χώρα σε επικίνδυνες εξελίξεις, σε αιματηρούς σχεδιασµούς σε βάρος άλλων λαών, ενώ η εργατική τάξη και οι λαϊκές δυνάµεις μετατρέπονται σε όµηρο των ιμπεριαλιστικών πολέμων».

Αγώνας τώρα για: Καμιά εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, στους πολέμους και στις πρόβες τους. Να κλείσει η Βάση της Σούδας, όλες οι αμερικανονατοϊκές βάσεις και τα στρατηγεία στη χώρα. Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Γιάννης Ντουνιαδάκης, Υποναύαρχος ΠΝ ε.α.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...