ΝΑΤΟ: Φινλανδία και η Σουηδία κατέθεσαν σήμερα επισήμως αίτημα για την προσχώρησή τους

Φινλανδικά στρατεύματα στην Νατοϊκή άσκηση Trident Juncture 18 μαζί με Σουηδία και Νορβηγία
Φώτο Αρχείου / Φινλανδικά στρατεύματα στην Νατοϊκή άσκηση Trident Juncture 18 του ΝΑΤΟ μαζί με Σουηδία και Νορβηγία / Πηγή: TWITTER

Η Φινλανδία και η Σουηδία κατέθεσαν σήμερα επισήμως το αίτημα για την προσχώρησή τους στο ΝΑΤΟ, σε μια κίνηση που προκαλεί νέα κλιμάκωση στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση ανάμεσα στο ευρωατλαντικό μπλοκ και την Ρωσία. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, υποδέχθηκε στην έδρα του ιμπεριαλιστικού οργανισμού τους πρέσβεις των ύο χωρών, για να του καταθέσουν το επίσημο αίτημα ένταξης.

Η ένταξη των δύο χωρών στη λυκοσυμμαχία θα γίνει με γρήγορες διαδικασίες, οι οποίες θα διαρκέσουν λίγες εβδομάδες. Επιδίωξη είναι το πρωτόκολλο προσχώρησης να υπογραφεί μέχρι τον επόμενο μήνα. Αυτό προϋποθέτει να συναινέσει η Τουρκία, η οποία παζαρεύει πρόσθετα ανταλλάγματα.

«Λύνονται τα χέρια της Ρωσίας»…

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μ. Ζαχάροβα, δήλωσε χθες ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «λύνει τα χέρια της Ρωσίας… Να το έχει κατά νου αυτό η Δύση».

«Κάτω από την πίεση της Ουάσινγκτον, η Φινλανδία και η Σουηδία, που για δεκαετίες είχαν καθεστώς ουδετερότητας στα διεθνή θέματα και δεν συμμετείχαν σε κανένα στρατιωτικό μπλοκ, αναγκάζονται να ενταχθούν στην Βορειοατλαντική Συμμαχία και να αλλάξουν την στρατηγική κατεύθυνση της πολιτικής τους», σημείωσε επίσης.

Δείτε ακόμα...