ΝΑΤΟ: Η «πλατφόρμα διαλόγου» για τα Ελληνοτουρκικά με βάση την δεκαετίας του ‘90

Αμέσως μετά την επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα , οι στρατιωτικοί αντιπρόσωποι των δύο χωρών, υπό την επίβλεψη του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του οργανισμού, κατέληξαν σε κείμενο για εγκαθίδρυση ενός «μηχανισμού αποκλιμάκωσης» του ΝΑΤΟ.

H χτεσινή ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μετά από μια σειρά τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσώπων της Ελλάδας και της Τουρκίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ιδρύθηκε την Πέμπτη (1 Οκτωβρίου 2020) ένας διμερής στρατιωτικός μηχανισμός αποκλιμάκωσης. Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ανοιχτής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τη διευκόλυνση της αποσυμπίεσης στη θάλασσα ή στον αέρα».

Συνεχίζοντας, αναφέρει ότι «οι τεχνικές συνομιλίες αποκλιμάκωσης, οι οποίες ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, ξεκίνησαν από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, μετά από υψηλού επιπέδου επαφές με Ελλάδα και Τουρκία», υπονοώντας τις πρόσφατες επαφές Στόλτενμπεργκ με Ερντογάν και Μητσοτάκη.

Επίσης, χτες το ΝΑΤΟ ξεκαθαρίζοντας σε ποια βάση θα κινείται αυτή η «πλατφόρμα διαλόγου» δήλωσε: «Η στρατιωτική αποκλιμάκωση μεταξύ των συμμάχων είναι ένας ρόλος που έπαιξε το ΝΑΤΟ και στο παρελθόν. Στη δεκαετία του 1990, το ΝΑΤΟ βοήθησε στη δημιουργία παρόμοιου μηχανισμού στην περιοχή, ο οποίος ήταν αποτελεσματικός στη μείωση των εντάσεων και στην παροχή χώρου για ευρύτερες διπλωματικές συνομιλίες». Αυτή η υπενθύμιση προκαλεί ανατριχίλα καθώς υπάρχει πικρή πείρα από τότε.

Τέτοιοι μηχανισμοί αλλά και συνομιλίες κατά τη δεκαετία του ‘90, ήταν εκείνοι που στήριξαν τις Τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο. Με την Συμφωνία της Μαδρίτης, τον Ιούλη του 1997, μεταξύ Κ. Σημίτη και Σ. Ντεμιρέλ, η οποία προέβλεπε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει «τα ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της Τουρκίας» στο Αιγαίο και δεσμεύεται να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, όπως θα μπορούσε να θεωρηθεί η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων (έρευνες στην υφαλοκρηπίδα, επέκταση χωρικών υδάτων κ.λπ.). Ηταν το Ελσίνκι, με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη του 1999, όπου, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, η Ελλάδα αποδέχτηκε την ύπαρξη προς διευθέτηση «συνοριακών διαφορών», πέραν του προβλήματος της υφαλοκρηπίδας.

Μέχρι στιγμής, το κείμενο της συμφωνίας δεν δόθηκε επισήμως στη δημοσιότητα, ενώ δεν υπήρξε καμιά καμία επίσημη αντίδραση από την κυβέρνηση.

Στην ίδια ρότα, ο ΓΓ. Του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ δήλωσε : «… Αυτός ο μηχανισμός ασφάλειας μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία του χώρου για διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της υποκείμενης διαφοράς και είμαστε έτοιμοι να τον αναπτύξουμε περαιτέρω. Πληροφορίες μάλιστα, αναφέρουν πως τις επόμενες μέρες αναμένεται επίσκεψή του σε Αθήνα και Αγκυρα. Παράλληλα σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, επίκειται και νέα συνάντηση των στρατιωτικών αντιπροσώπων στις 5 Οκτώβρη.

Σύμφωνα με το «Βήμα», ο τίτλος του κειμένου δύο παραγράφων που περιγράφει τον μηχανισμό είναι «Τεχνικές διευθετήσεις μεταξύ των Στρατιωτικών Δυνάμεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Στρατιωτικών Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Τουρκίας για την Αποτροπή Στρατιωτικών Επεισοδίων και Ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο». Οι δύο χώρες επαναβεβαιώνουν «τη δέσμευσή τους στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη καλών γειτονικών σχέσεων…τον πλήρη σεβασμό τους στο Διεθνές Δίκαιο…της ειρηνικής επίλυσης των διεθνών διαφορών» που περιλαμβάνεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τη δέσμευση ασφάλειας των δυνάμεων των δύο πλευρών.

Πηγη ΒΗΜΑ, Ριζοσπάστης

ag

Δείτε ακόμα...