ΝΑΤΟ – ΗΠΑ: Παζάρια με την Τουρκία για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας

NATO OTAN - ΝΑΤΟ

Παζάρια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με την Τουρκία πυροδότησε η δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Άγκυρα δεν βλέπει θετικά την  ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ «εργάζονται για να διευκρινίσουν» τη θέση της Τουρκίας, ενώ Στοκχόλμη και Ελσίνκι ζητούν «συζητήσεις» με την Άγκυρα.

Η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο, στην οποία θα συμμετάσχουν και η Σουηδία και η Φινλανδία, αναμένεται να αποτελέσει το πεδίο των παζαριών, όπως δήλωσε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές και τις Ευρασιατικές Υποθέσεις Κάρεν Ντόνφριντ

Οι ΗΠΑ προσπαθούν «να αποσαφηνίσουν τη θέση της Τουρκίας» όσον αφορά την πιθανή ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, είπε η Ντόνφριντ, ενώ η Σουηδή υπουργός Αν Λίντε είπε ότι θα έχει «την ευκαιρία να συζητήσει την πιθανή σουηδική υποψηφιότητα», με τον Τούρκο ομόλογό της. Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να «συνεχίσει τη συζήτηση» με τον Τούρκο υπουργό Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι ΗΠΑ εργάζονται για να διευκρινίσουν τα σχόλια που έκανε ο Ερντογάν, ωστόσο η θέση της ’Αγκυρας στη Συμμαχία δεν έχει αλλάξει εξαιτίας των δηλώσεων αυτών, ανέφερε παράλληλα ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου. «Τίποτα δεν αλλάξει όσον αφορά τη θέση τους στη συμμαχία του ΝΑΤΟ (…) εργαζόμαστε για να αποσαφηνίσουμε καλύτερα τη στάση τους» ανέφερε ο Τζον Κίρμπι μιλώντας σε δημοσιογράφου.

«Ελπίζω ότι θα εξακολουθήσουμε να έχουμε θετικά μηνύματα και από τις 30 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Πολλοί από τους 30 συμμάχους έχουν εκφράσει δημόσια ισχυρή υποστήριξη για τη Σουηδία και τη Φινλανδία», συμπλήρωσε. «Η τουρκική κυβέρνηση δεν μας έστειλε απευθείας αυτού του είδους το μήνυμα», είπε.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την ίδια ώρα στο Ελσίνκι, «Νομίζω ότι χρειαζόμαστε υπομονή σε αυτές τις διαδικασίες και αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη… Ας προχωρήσουμε βήμα-βήμα», είπε, υπενθυμίζοντας ότι η Φινλανδία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Δείτε ακόμα...