ΝΑΤΟ: Προηγμένα όπλα στην Ουκρανία, στο στόχαστρο και η Κίνα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

Η αποστολή και άλλων όπλων στην Ουκρανία θα συζητηθεί στη Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όπως δήλωσε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο γγ της λυκοσυμμαχίας.

«Μιλάμε για προηγμένα οπλικά συστήματα. Μιλάμε, για παράδειγμα, για πυραύλους Javelin και άλλα αντιαρματικά όπλα», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι θα γίνουν επίσης συζητήσεις για πυρομαχικά, ιατρικές προμήθειες και «υπερσύγχρονα» οπλικά συστήματα.

Ο Στόλτενμπεργκ εκτίμησε ότι η Ρωσία δεν εγκαταλείπει την επίθεσή της στην Ουκρανία, αλλά θα προσπαθήσει να επικεντρωθεί εκ νέου στην πλήρη κατάληψη της περιοχής του Ντονμπάς τις επόμενες εβδομάδες. «Βλέπουμε τώρα μια σημαντική κίνηση (ρωσικών) στρατευμάτων μακριά από το Κίεβο για να ανασυγκροτηθούν, να εξοπλιστούν ξανά και να επικεντρώσουν την προσοχή τους στα ανατολικά», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε: «Τις επόμενες εβδομάδες, αναμένουμε περαιτέρω ρωσική πίεση στην Ανατολική και Νότια Ουκρανία, προκειμένου να προσπαθήσουν να καταλάβουν ολόκληρο το Ντονμπάς και να δημιουργήσουν μια χερσαία γέφυρα προς την κατεχόμενη Κριμαία».

Παράλληλα, στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ μπαίνει όλο και πιο ξεκάθαρα και η Κίνα, με τον Στόλτενμπεργκ να προαναγγέλλει ότι η ιμπεριαλιστική συμμαχία θα επεκτείνει τη «συνεργασία του» με τους «εταίρους της Ασίας – Ειρηνικού», σε απάντηση στην άρνηση της Κίνας να καταδικάσει τη ρωσική ειδική επιχείρηση.

«Σε μια εποχή που οι αυταρχικές δυνάμεις απωθούν τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, είναι ακόμη πιο σημαντικό για τις δημοκρατίες να ενωθούν και να προστατεύσουν τις αξίες μας», είπε ο Στόλτενμπεργκ. «Έτσι, αναμένω ότι θα συμφωνήσουμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με τους εταίρους μας στην Ασία – Ειρηνικό», ανέφερε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuter, TASS

Δείτε ακόμα...